Külföld

2009.09.24. 08:38

Emelje poharát! A Guinness sör 250 éves

Dublintől Lagoszig, New Yorktól Kuala Lumpurig világszerte megünneplik a Guinness sör 250-ik születésnapját. A barna sörből naponta tízmillió pintet (1 pint=0,473 liter) csapolnak a világ 150 országában.

feol.hu

Az 1759-es évre utalva csütörtökön greenwichi idő (GMT) szerint 17 óra 59 perckor - közép-európai idő szerint 19.59-kor - kéretik poharat emelni Arthur Guinnessre, az ital feltalálójára, aki negyed évezrede 9000 évre kötötte le a dublini Saint James kapunál lévő söröző bérleti jogát.
Ez volt Írország egyik leglátványosabb sikerének kezdete: mára a stout, az erősen pörkölt malátából erjesztett, ezért sötétbarna ital az ország jelképévé és a világ egyik legkeresettebb nedűjévé vált.
 A világ minden táján ünnepségeket szerveznek az évfordulóra, New Yorkban, Nigériában és Malajziában egyaránt "Artúrra" emelik poharukat az emberek, majd hangversenyeken és egyéb műsorokon vesznek részt. Az örömet csak a világválság és az ízlések változása árnyékolja be, amit a barna sör is megszenved.
A Diageo brit kereskedőház, amely vezető szerepet játszik a világon a bor és más szeszesitalok terén, augusztus végén kénytelen volt visszavenni a Guinness 2010 évi forgalmára vonatkozó előzetes becsléséből. Jóslata szerint újra nehéz esztendő járja erre a sörre is. Ez az előrejelzés pedig arra késztette a Guinnesst, hogy jobb időkre napolja el azt a tervét, hogy felújítja a cég történelmi székhelyét Dublinben - ami persze aggodalmat kelt a Guinness 2200 írországi alkalmazottjának körében is.
Pedig korábban "Arthur bácsinak" dolgozni egyet jelentett a munkahely biztonságával, az ingyenes egészségügyi ellátással és - napi két pint sörrel, ami minden alkalmazottat megilletett.
Arthur Guinness, akinek 21 gyermeke volt, azzal a száz fonttal alapította meg sörfőzdéjét, amelyet gyámja, egy püspök adományozott neki. Az új ital hamar elfoglalta helyét a whisky mellett, amelyhez képest egészségesebb élvezetet nyújtott. A XVIII. és a XIX. században különösen a bevándorlók kedvelték Angliában és az Egyesült Államokban.
Tanya Cassidy ír szociológus, aki az alkoholfogyasztás és az ír kultúra közötti kapcsolatot tanulmányozza, elmondta a francia hírügynökségnek, hogy a bevándorlók számára az egyik legjobb megélhetést a pubok, a sörözők alapítása jelentette. Ma a "black stuff" - a fekete dolog, ahogy a Guinnesst szokták időnként emlegetni - az ír pubok szívélyességét, a hangos nevetést és a hegedűszó mellett eltöltött hosszú estéket idézi fel.
A Zöld sziget jelképévé vált Guinness hajdani dublini sörfőzdéi ma látványosságnak számítanak, és évente több mint egymillió turistát vonzanak.
A múltnál azonban kevésbé fényes a jelen: a sörre nehéz idők járnak, ma már gyakran a bort választják az emberek a Guinness helyett. A pubok forgalmát megcsappantja a nyilvános helyeken életbe léptetett dohányzási tilalom és az a kampány is, amely az alkoholos állapotban történő autóvezetés ellen folyik.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!