Külföld

2011.03.16. 09:45

Ellenzékiek szerint halálos áldozata is van a bahreini oszlatásnak

FMH - Több száz rendőr bevetésével szétkergették síita ellenzékiek egy újabb demonstrációját szerdán Bahrein fővárosában, el-Manámában.

MTI

 

A legjelentősebb ellenzéki szervezet egyik képviselője azt állította, hogy a rendőrök éles lőszert is használtak a tüntetők ellen, és megöltek közülük legalább kettőt, sok másikat pedig megsebesítettek. Az egészségügyi hatóságok egy tisztségviselője szerint két rendőr is meghalt az incidensben.
A rohamrendőrök harckocsikkal, páncélozott csapatszállítókkal és buszokkal érkeztek ahhoz a sátortáborhoz, amelyet a szunnita királyi család uralma ellen tiltakozó síita ellenzékiek a főváros központi részén, a Gyöngy téren állítottak fel február 19-én. Közben rendőrségi helikopterek köröztek a tér felett. Könnygáz bevetésével láttak neki az emberek szétkergetéséhez, majd több sátrat felgyújtottak. A tüntetők pedig - főleg fiatalok - benzines palackokat dobtak a rendőrök felé - mondták el szemtanúk.
A szétkergetett tüntetők közül sokan személyautókkal hajtottak el a helyszínről. Egy szemtanú szerint az egyik autó elütött egy rendőrt. A rendőrségi akció kezdete után két órával már alig volt néhány ember a téren, amelyen egy közúti körforgalom van. 
Halíl Marzúk, a síita Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetségének (Vefak) egyik képviselője azt állította, hogy a rendőrök éles lőszert használtak, mert szándékosan akartak megölni többeket a tüntetők közül. 

 


A rendőrségi rohammal egy időben a bahreini hatóságok bejelentették, hogy bezárták a tőzsdét és az oktatási intézményeket, de nem világos, hogy ez az állapot meddig tart.
Hamad bin Ísza Ál Kalifa sejk, bahreini uralkodó kedden - egy nappal azután, hogy a szomszédos országokból csapatok érkeztek a Perzsa(Arab)-öbölbeli országba a síita tiltakozások megfékezésére - háromhavi rendkívüli állapotot hirdetett ki. A király utasította a fegyveres erők parancsnokát, hogy állítsa helyre a rendet, bevonva a hadsereget, a rendőrség alakulatait, a nemzeti gárda egységeit és "minden más erőt, amennyiben szükségesnek bizonyul".
Ez utóbbi utalás nyilvánvalóan arra a mintegy ezer katonára és ötszáz rendőrre vonatkozik, akiket Szaúd-Arábia, illetve az Egyesült Arab Emírségek küldött hétfőn a kicsiny szigetországba az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) keretében felállított haderő részeként. A brit hírügynökség szerint a szerdai incidensben külföldi erők valószínűleg nem vettek részt.
Bahreinben a múlt hónapban kezdődtek a demokratikus változásokat követelő, magukat a szunniták által elnyomottnak valló síiták megmozdulásai. 
A külföldi beavatkozással kapcsolatban az Egyesült Államok figyelmeztette a Perzsa-öböl arab államait, hogy tartsák tiszteletben a bahreini nép jogait. Irán kedden egyenesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy szaúdi katonák érkeztek Bahreinbe. Teherán egyúttal felszólította a szigetország vezetését, hogy békés eszközökkel, külföldi intervenció nélkül válaszoljon a demokratikus reformokért tüntetők követeléseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!