Külföld

2009.04.07. 12:11

Ellenzéki tüntetők tombolnak a moldovai parlamentben

Moldova - A rendőrség könnygázzal és vízágyúval sem tudta megakadályozni, hogy a kommunisták elsöprő választási győzelme ellen tiltakozó tömeg egy része betörjön a parlament épületébe és az elnöki hivatalba.

nincs nev

A jobbára fiatalokból álló tömeg székeket, asztalokat és papírokat dobál ki az épületből a betört ablakokon át az utcára, ahol a többiek felgyújtják a törmeléket. 

A moldovai főváros központjában az ellenzék felhívására összesereglett, tízezer fősre becsült tömeg korábban összecsapott az elnöki hivatal védelmére kirendelt rendőri egységekkel. A tüntetők közben kövekkel bevertek több ablakot és a helyszínen fellelhető valamennyi mozdítható tárgyat megragadva támadták az épületet. 

A túlnyomórészt diákokból álló tömeg második napja tüntet a választási eredmény ellen, miután az ellenzéki Moldovai Liberális Demokrata Párt (LDPM) hétfőn felszólította támogatóit, hogy minden egyes nap tartsanak demonstrációt, egészen addig, amíg semmisnek nyilvánítják a vasárnapi választások eredményét, amelyet az ellenzék szerint meghamisítottak. 

Európa egyetlen kommunista elnöke, Vladimir Voronin 2001 óta áll az ország élén. Két ciklust töltött ki, harmadszorra pedig az alkotmány értelmében nem indulhat a tisztségért, amelynek betöltéséről a 101 tagú parlament dönt majd. A kormányzó kommunisták több mint 50 százalékos eredménnyel abszolút többséget szereztek vasárnap. Ez azt jelenti, hogy ők határozhatják meg a következő államfő személyét. Az ellenzék szerint a kormánypárt éppen ennek érdekében hamisította meg a választási eredményt.  

Voronin hivatali ideje alatt jelentős gazdasági fejlődés ment végbe az Ukrajna és Románia közé ékelődő Moldovában, amely azonban még így is a kontinens legszegényebb országa. Elemzők szerint a leköszönő elnök nem engedi ki kezéből a hatalmat, és valószínűleg az ugyancsak rendkívül befolyásos parlamenti elnöki poszton folytatja pályafutását. 

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hétfőn azt közölte, hogy a moldovai parlamenti választások összességükben megfeleltek a nemzetközi normáknak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleginél jobban kell biztosítani, hogy "ne legyen adminisztratív beavatkozás a választási folyamatba, és erősíteni kell a közbizalmat is". 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!