Külföld

2011.06.12. 18:54

Ellenzéki tüntetést akadályozott meg a rendőrség Teheránban

Teherán - Rohamrendőrök és iszlám milicisták ezrei vonultak fel vasárnap délután Teherán központjában, hogy megakadályozzák a Mahmúd Ahmadinezsád újraválasztásának közelgő évfordulója alkalmából tervezett ellenzéki megmozdulást.

MTI

Ellenzéki honlapokon és a Facebook közösségi portálon jelentek meg a felhívások a Vali Aszr sugárúton tartandó békés menetre, amelyet abból az alkalomból szerveztek, hogy közeleg a 2009. június 22-én tartott, vitatott tisztaságú voksolás második évfordulója.

Néhány kisebb csoport jelent meg a felhívásra, de sem gyülekezni, sem jelszavakat skandálni nem tudtak. A rendőrség több tucatnyi embert előállított, és a Sahamnews ellenzéki internetes oldal szerint a rendőrök elektromos sokkolóval támadtak a tüntetőkre a sugárúton.

A városközpontban az erős rendőri jelenlét megfélemlítette a tüntetőket. A rohamrendőrség 20-30 fős motoros egységekben, gumibotokkal és festékgolyókkal felszerelve járőrözött.

A Sahamnews szerint a város más részeiben is gyülekeztek ellenzékiek.

A mandátuma közepén tartó Ahmadinezsádot már a saját konzervatív táborán belül is bírálják. Annak idején választási csalásokra hivatkozva újraválasztása ellen hevesen tiltakoztak az ellenzék vezetői, Mir Hoszein Muszavi volt kormányfő és Medhi Karubi, a reformpárti volt házelnök. Karubi és Muszavi négy hónapja házi őrizet alatt van.

A választást követő tüntetések során sokan meghaltak és emberek ezreit vették őrizetbe. Az ellenzékhez közel álló több száz embert tartóztattak le, többeket súlyos börtönbüntetésre ítéltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!