Külföld

2008.10.22. 14:13

Egyetemfoglaló diákok Olaszországban

<b>Olaszország</b> - A megszorításokat tartalmazó oktatási reform ellen tiltakozva egyetemeket foglalnak el az olasz diákok. A kormány tervei szerint az állami egyetemek finanszírozását több mint 10 százalékkal csökkentenék.

nincs nev

A diákok Torinóban elfoglalták a bölcsészkart, a római tudományegyetemen pedig lelakatolták a fizika tanszékének épületét. Az egyik milánói és bolognai pályaudvart elfoglaló fiatalokat a rohamrendőrség gumibottal távolította el - közölte az MR1-Kossuth Rádió. 

A hallgatók professzoraikkal közösen egész Olaszországban az egyetemeken és az utcán tüntetnek a Berlusconi-kormány oktatási reformja és első személyben a tárcát vezető Mariastella Gelmini. Utóbbit a Boldog Tudatlanság miniszterének neveztek el. A tüntetők transzparensein "A ti válságotokért, mi nem fizetünk; el a kezekkel az egyetemtől" felirat olvasható. 

A miniszter szerint a reform az elavult oktatási rendszer javítását szolgálja. Az állami egyetemek finanszírozását több mint 10 százalékkal csökkentő csomagra viszont az olasz rektori konferencia is nemet mondott. Számításuk szerint jelentős központi támogatás nélkül az olasz egyetemek 2010-re csődbe mennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!