Külföld

2011.06.10. 17:27

Egy robbanás megölte a szomáliai belügyminisztert

Egy robbanás megölte a szomáliai belügyminisztert pénteken Mogadishuban. A kelet-afrikai ország biztonsági illetékesei közölték, hogy Abdishakur Sheikh Hassan otthonában következett be a detonáció, és már bizonyos, hogy öngyilkos merénylet történt.

MTI

 Adan Mohamed, a szomáliai biztonsági szolgálat főnöke közölte, hogy a merénylő a miniszter unokahúga volt. A testére erősített robbanószerkezetet hozta működésbe. 
 A miniszter több testrészén súlyosan megsebesült, kórházba szállítása után halt meg. A merénylet idején vendégei voltak, akik közül néhányan megsebesültek.
Adulkarim Jara tájékoztatási miniszter a főváros rádióállomásának megerősítette, hogy a belügyi tárca vezetője terrortámadás áldozata lett. A megölt miniszter egyik rokona úgy vélte, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Shabab iszlamista szervezet "küldte" a nőt házba. Ezt egyelőre a nyomozás nem erősítette meg, de tény, hogy a Shabab a múltban is gyakran próbált meg kormánytagokat eltenni láb alól. 
 A miniszter sofőrje a Reuters brit hírügynökséggel korábban közölte, hogy egy lefátyolozott nőt látott besurranni a házba, majd ezt követően nagy erejű robbanás dörejét hallotta.
Eközben Mogadishuban több százan tüntettek Mohamed Abdullahi Mohamed kormányfő mellett. A demonstrálók kőzáport zúdítottak egy szállodára, amelyben parlamenti képviselők tartózkodtak. Ezt követően a biztonsági erők a tömegbe lőttek, két ember életét vesztette. Az egyik áldozat egy tizenéves fiú volt. 
 A sokak előtt népszerű kormányfő hívei az ellen tüntettek, hogy az államfő és a parlament elnöke azon mesterkedik, hogy kipenderítse a hatalomból a politikust, és ezt egymással kötött megállapodásukban rögzítették is. Az ENSZ által támogatott egyezség szerint a miniszterelnöknek távoznia kell, hogy megnyíljon az út egy új kormány megalakítása felé. A tüntetők közölték, hogy mindaddig folytatják megmozdulásukat, amíg nem kapnak biztosítékot arra, hogy a kormányfő a hivatalában maradhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!