Külföld

2009.07.10. 12:33

Egy halottja és több száz sérültje van a kínai földrengésnek

Peking - Több mint 400 ezer embert kell áttelepíteni eredeti lakhelyéről Kínában a csütörtöki közepes erejű földrengés miatt, amelynek hivatalos adatok szerint egy halottja és több mint háromszáz sérültje van.

feol.hu

Az ország délnyugati részén bekövetkezett földmozgásban 18 ezer ház romba dőlt, és további 75 ezer épület megrongálódott - jelentette pénteken az Új Kína hivatalos hírügynökség.
    A kínai földrengéstani intézet szerint 6-os erősségű földmozgás központja a délnyugati Jünnan (Yunnan) tartomány egyik ritkán lakott körzete, Jaoan (Yaoan) volt. Az első földlökéseket kilenc utórengés követte, ezek közül a legutóbbi magnitúdója 5,2-es volt. A földmozgásban összesen 326-an sérültek meg, közülük 24-en súlyosan - írta az Új Kína.
    A polgári ügyek minisztériuma 5000 sátor és más segélyszállítmány azonnali útnak indításáról rendelkezett. Az illetékes tartományi hivatal már kiosztott 4000 sátrat, 3000 takarót és egyéb létszükségleti cikkeket Jaoan körzetben. A hatóságok 20 millió jüan (2,1 millió euró) gyorssegélyt nyújtanak a nélkülözőknek, s több mint 1000 fős katonai és rendőri erősítést vezényeltek a természeti csapás sújtotta térségbe. 

A földrengés középpontja Kuantun (Guantun) hegyvidéki város közelében volt, körülbelül 10 kilométeres mélységben. Kuantun a tartományi fővárostól, Kunmingtól (Kunming) 200 kilométernyire északnyugatra fekszik.
Tavaly májusban a Jünnannal határos Szecsuan (Sichuan) tartományt rázta meg súlyos földrengés, amelyben mintegy 87 ezren haltak meg vagy tűntek el, 375 ezren sérültek meg, és milliók maradtak fedél nélkül.



Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!