Külföld

2009.06.30. 08:37

Egy dán beteg szervezetében gyógyszerellenálló H1N1-vírust találtak

FMH - Először bizonyult ellenállónak a Tamiflu nevű, jelenleg legfontosabb vírusellenes gyógyszerrel szemben az új influenza vírusa - közölték hétfőn nemzetközi egészségügyi tisztviselők. A rezisztenciát egy dán páciensnél tapasztalták, aki azóta felépült az influenzából.

feol.hu

"A jó hír, hogy csak egyet találtunk" - hangsúlyozta Carolyn Bridges, az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) munkatársa.
Úgy tűnik, az ellenálló influenzatörzs olyan páciensnél fejlődött ki, aki a betegség megelőzésére szedte a gyógyszert, és nem terjedt át másra. Ez sokkal jobb változat, mint az, ha a páciens Tamiflu szedése közben kapott volna el gyógyszerellenálló törzset, amely már terjed mások körében is - tette hozzá Bridhes, a CDC influenza részlegének tudományos társigazgatója.
    
Fontos, hogy a gyógyszerrezisztens törzs nem mutáns törzse az új influenza vírusának, amint azt a svájci székhelyű, Tamiflut gyártó Roche közölte. A tudósok aggodalommal figyelik, nem cseréli-e ki génjeit egymás közt az új influenza vírusa és a szezonális-, netán más típusú influenzavírusok.
Amíg hatékony védőoltás nem készül, a Tamiflu és a Relenza marad a rendelkezésre álló legjobb védekezés az új influenza vírusa ellen. Bridges kiemelte, hogy Tamifluval szemben rezisztens új vírust nem találtak az Egyesült Államokban megvizsgált közel kétszáz új H1N1 vírusminta között. 
Más vírustörzseknél azonban már korábban megfigyelték az ellenállóképesség kialakulását. Tavaly jelentették be az amerikai járványügyi hatóság illetékesei, hogy a leggyakoribb szezonális vírus jelentős mértékben rezisztens a Tamifluval szemben. Az egészségügyi szakemberek szerint csak idő kérdése volt, mikor bukkan fel az első rezisztens új H1N1 vírusminta is.
A dán eset elszigetelt volt, a CDC és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) útmutatói továbbra is a Tamifluval történő kezelést ajánlják. A dán páciens nemére, életkorára, betegségének időpontjára utaló adatok nem kerültek nyilvánosságra.
(MTI)


A repülőjáratok útvonalának elemzésével kanadai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az influenza új H1N1 vírusa a légiközlekedés útján terjedt szét a világban, eredményeiket hétfőn tették közzé a New England Journal of Medicine című szaklapban (http://h1n1.nejm.org/).

A tanulmány a tavaly márciusi és áprilisi repülési adatok alapján készült, és azt mutatta, hogy Mexikóból 2 milliónál több ember repült a világ több mint ezer városába. A kutatók szerint az utazási szokások nagyjából állandóak az év ezen szakaszában, amikor az új H1N1 vírus idén megjelent Mexikóban.
Az emberek úticélja 164 ország volt, ám 80 százalékuk az Egyesült Államokba repült innen. Az új influenzavírus márciusban és áprilisban az Egyesült Államokban és Kanadában terjedt először. Hivatalosan április közepén az Egyesült Államokban jelentették be első alkalommal az új vírust, ám addigra már jelentős járvány alakult ki Mexikóban.
A torontói St. Michael kórház kutatói Kamram Khan vezetésével a Nemzetközi Légiközlekedési Társaság 2007-es és 2008-as adatait vetették össze. Kidolgozott módszerük a világszerte terjedő fertőző betegségek útvonalát, terjedési mintázatát jelezheti előre.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!