Külföld

2010.10.17. 07:17

Ecuadori bányaomlás, túlélő nélkül

FMH - Még pénteken történt bányaomlás Ecuadorban, helyi sajtóforrások szerint senki nem élte túl a balesetet. A bányamentők két ember után még kutatnak.

MTI

A tekintélyes El Universo című quitói napilap honlapján szombat este arról számolt be, hogy mind a négy bányász holttestét megtalálták a mentőegységek.   
Helyi idő szerint péntek hajnali 3 órakor következett be az üzemi baleset az ország déli részén fekvő El Oro tartományban, a Portovelo térségében fekvő Casa Negra település kis aranybányájában. A föld felszíne alatt 50-60 méterrel omlott be a bánya, ami eltorlaszolta a kijáratot. A lent maradt vájárok - Walter és Ángel Vera, valamint Paúl Aguirre és Pedro Mendoza - mintegy 150 méterre rekedtek a felszíntől, s noha volt elég oxigénjük, nem élték túl a bányabalesetet.
Egyes jelentések szerint a bányamentők egyelőre csak két holttestet - Paúl Aguirréét és Walter Vereát - találták meg, s még kutatnak a másik két vájár után. Carlos Pareja Yanunzzelli, a nem megújuló természeti erőforrások minisztere Quitóban csak a két holttest megtalálását erősítette meg a sajtónak, s azt hangsúlyozta, hogy folytatják a kutatást a maradék két bányász, Pedro Mendoza y Ángel Vera után. A mentési munkálatok végeztével látnak neki annak kiderítéséhez, mi okozhatta a bányaomlást, s ennek megfelelően tesznek majd további lépéseket. A miniszter közölte azt is, hogy az ecuadori kormány minden bányászati tevékenységet felülvizsgál, s az egész országban ellenőrzi a bányászok munkakörülményeit. 
A tűzoltók szerint a bányaomlást vízszivárgás és a bányászathoz használt robbanóanyag által keltett vibrálás okozta.
Az aranybányát  a Minesadco vállalat üzemelteti. 
Az újabb bányaszerencsétlenség éppen akkor következett be, amikor egész Latin-Amerika azt ünnepli, hogy a chilei San José bányából 69 napi kényszerű fogság után sikeresen kimentettek 33 bányászt. A spanyol hódítástól kezdve az arany utáni vadászat központi és gyakran tragikus szerepet játszott a térségben, egyeseknek gazdagságot, másoknak pedig halált hozva. 
Bár a biztonsági előírásokat radikálisan szigorították az utóbbi évtizedekben, még mindig előfordulnak balesetek. Az egyik legsúlyosabb katasztrófa júniusban történt Kolumbiában, ahol egy szénbányában gázrobbanás 70 bányász életét oltotta ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!