Külföld

2009.05.19. 09:31

Drakula kiköltözött a törcsvári kastélyból

Drakula végérvényesen kiköltözött abból a kastélyból, amely soha nem is volt az övé, s amelynek talán még színét sem látta: a műemlék egykori jogos tulajdonosához, a történelmet valóságosan is alakító Habsburg-családhoz került.

feol.hu

Jogos tulajdonosa Habsburg Lotharingiai Domokos főherceg. Mint az erdélyi Krónika beszámolt róla, Mária román királyné unokája és a kastélyban működő múzeum illetékesei hétfőn írták alá a Brassó melletti középkori várkastély átadás-átvételi jegyzőkönyvét.
A törcsvári kastélyt Nagy Lajos magyar király építtette 1377-ben. A valamikor magyar királyok és fejedelmek kezében lévő várkastély az idők során átkerült a brassói szászok tulajdonába, akik 1916-ban visszaajándékozták IV. Károly magyar uralkodónak.
A trianoni döntés után, 1920-ban Karl Schnell brassói polgármester a Hohenzollern családnak adta át. Az ide költöző Ilona hercegnő 1931. július 26-án ment férjhez Habsburg Antalhoz, a házaspár később Ausztriába költözött. Az ő gyermekeik (a Bécsben élő Maria Magdalena Holzhausen, Elisabeth Sandhofer és az amerikai építészként is ismert Domokos) vették most át az 1948-ban államosított, és már 50 éve múzeumként működő várkastélyt. Az államosítás után kifosztották és sorsára hagyták a kastélyt, restaurálása csak 1987-ben kezdődött, a munka legnagyobb része 1993-ra készült el.
Más kérdés, hogy az évente odalátogató mintegy 450 ezer turista nem csupán a kastély szépsége miatt volt kíváncsi az építményre. Ez volt ugyanis a "híres-nevezetes" Drakula-kastély, az a turisztikai látványosság, amelynek valójában a legkevésbé a vérszívó vámpírhoz volt köze. Bram Stoker regényének főhőse nincs kapcsolatban a műemlék valódi történetével. A regény ihletőjének, a szadista hajlamú Vlad Tepes havasalföldi vajdának sem volt soha a tulajdonában.  
A legendának mostantól végérvényesen ki kell költöznie ebből a kastélyból, miután tulajdonosa három évvel annak visszaszolgáltatása után ténylegesen átvehette a nemzetközi hírnevű épületegyüttest. A művelődési minisztérium a visszaszolgáltatás egyik feltételeként szabta, hogy a tulajdonosnak legalább három évig működtetnie kell a kastélyban kialakított múzeumot, a román állam ez idő alatt bérleti díjat fizetett a tulajdonosnak. A kastélyt június 1-jén nyitják meg ismét a nagyközönség előtt.
Corin Trandafir, a tulajdonos ügyvédje szerint Habsburg Domokos jelentős összegeket kíván a kastélypark épületeinek restaurálására fordítani. Nem kíván szállodát létesíteni a kastélyban, a nagyközönség előtt eddig is nyitva álló helyiségek pedig a továbbiakban is látogathatók lesznek. Az egyik toronyban azonban kialakítanak egy lakosztályt azok számára, akik a kastélyban kívánnak egy éjszakát eltölteni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!