Külföld

2009.06.18. 06:37

Dinamikusan bővül a kínai gazdaság

Felfelé módosította a kínai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a Világbank.

feol.hu

A bruttó hazai termék (GDP) 2009-ben a márciusban prognosztizált 6,5 százalék helyett 7,2 százalékkal bővülhet éves szinten, áll a kínai gazdaság folyamatait elemző csütörtöki jelentésben.
A növekedés a Világbank szerint elsősorban a hatalmas állami beruházások hatására gyorsulhat. A másik fő ok, hogy az első félévben a bankok a vártnál jóval több hitelt nyújtottak a vállalkozásoknak.
2010-ben az ázsiai ország gazdasága 7,7 százalékkal növekedhet a nemzetközi pénzügyi szervezet előrejelzése szerint.
A világ harmadik legnagyobb gazdasága tavaly az első negyedévben még 10,6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A pénzügyi és gazdasági világválság hatására a növekedési ütem 2008 utolsó negyedben 6,8 százalékra, 2009 első három hónapjában pedig 6,1 százalékra lassult.
A pekingi kormány tavaly novemberben 584 milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő csomagot hagyott jóvá, májusban pedig bejelentette, hogy újabb, 440 milliárd dolláros programot készít elő.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!