Külföld

2011.06.17. 05:05

Dél-Korea nagy pontosságú rakétarendszereket telepített északi határa közelébe

Dél-Korea északi határa közelébe nagy pontosságú, műholdas vezérlésű rakétarendszereket telepített, amelyekkel csapást mérhet Észak-Korea fővárosára, Phenjanra is - közölték pénteken dél-koreai katonai források.

MTI

Dél-Korea az újabb északi katonai fenyegetések miatt amerikai gyártmányú, ATACMS típusú föld-föld rakétákat vonultatott fel a két országot elválasztó fegyvermentesített övezet közelében. A nagy pontosságú, GPS-vezérlésű (műholdas helymeghatározó-rendszerrel ellátott) rakéták hatótávolsága 165 kilométer. Szöul 2004-ben 220 ilyen rakétát vásárolt az Egyesült Államokban.    
Az észak-koreai hatalom nemrégiben kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba Szöul ellen, amikor kiderült, hogy dél-koreai tartalékosok lőgyakorlat közben a három Kim - az államalapító Kim Ir Szen, fia, Kim Dzsong Il jelenlegi vezető és az ő legkisebb fia, Kim Dzsong Un, a hatalom várományosa - fényképeit használták céltáblának.
Észak-Korea több száz nagy hatótávolságú tüzérségi üteget és rakétát helyezett el a déli határa mentén, ami aggasztja Dél-Koreát, mivel ezekkel a fegyverekkel elérhető Szöul és a környéke, ahol gyakorlatilag a 48 milliós ország lakosságának közel a fele él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!