Külföld

2012.01.29. 15:53

Damaszkusz közvetlen közelében folynak harcok

Damaszkusz közvetlen közelében folynak heves harcok a szíriai kormányerők és a Szabad Szíriai Hadsereg fegyveresei között - közölte vasárnap a szökött katonákból alakult szervezet szóvivője.

MTI

A tájékoztatás szerint az összecsapások fővárostól mindössze 8 kilométerre zajlanak, és egyre közelebb kerülnek hozzá. A kormány több tucat harckocsit és páncélozott csapatszállító járművet küldött erősítésként az embereinek a város keleti pereménél lévő, külvárosokból és falvakból álló övezetbe, ahol a katonaszökevények állásokat foglaltak el, és ellenőrző pontokat állítottak fel. Csütörtök óta becslések szerint mintegy százan vesztették életüket az összecsapásokban. A kormányerők nehézfegyvereket is bevetnek. Az állami hírügynökség szerint vasárnap "terroristák" aknát robbantottak egy katonákat szállító autóbusz alatt, és utasai közül hatot megöltek.
   
A szóvivő szerint szombaton Homsz tartományban újabb ötven katona és tiszt fordított hátat a rendszernek, és a többségük csatlakozott a kormányellenes felkeléshez. A Szabad Szíriai Hadsereg a saját állítása szerint már 40 ezer emberből áll. Az információkat független forrásból nem lehet megerősíteni, mert a szíriai rendszer korlátozza a külföldi tudósítók tevékenységét.
   
Az Afrikai Unió csúcsértekezletére Addisz-Abebába érkezett ENSZ-főtitkár egy vasárnapi nyilatkozatában követelte, hogy "a szíriai hatóságok vessenek véget az erőszaknak". Név szerint felszólította Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy "politikai párbeszéd útján oldja meg a helyzetet, de mindenek előtt állítsa le a vérontást". Vasárnap ellenzéki forrás szerint 22-en vesztették életüket Szíriában a politikai erőszak miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!