Külföld

2009.05.12. 15:19

Civileket is gyilkolnak Pakisztánban

Civileket is gyilkolnak az északnyugat-pakisztáni Szvat-völgyben egymás ellen harcoló erők; a tálibok és a pakisztáni hadsereg - közölte kedden a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet.

feol.hu

A tálibok embereket fejeznek le, s emberi pajzsnak használják a civileket - írta Brad Adams, a New York-i székhelyű emberi jogi szervezet ázsiai részlegének igazgatója közleményében.
Részben a civileket sújtják a pakisztáni légierő bombázásai is; többen életüket vesztették, s a légitámadásokban egyszerű emberek lakóházai is megsemmisültek - írta a Human Rights Watch, követelve a civilek megkímélését.
A jogvédők olyan értesüléseket szereztek a térségben élőktől, hogy a tálibok aknákat telepítenek a falvak körül, nehogy a civilek elmeneküljenek. A települések így nem néptelednek el, s a tálibok megbújhatnak ezekben, arra számítva, hogy a hadsereg nem támad civilekkel zsúfolt területeket.
A pakisztáni katonaság egy illetékese úgy becsülte, a tavaly az afgán határ térségéből, Badzsaur körzetből elmenekült nagyjából félmillió emberrel együtt 1,3 millióra tehető a menekültek száma Északnyugat-Pakisztánban. Az ENSZ 360 ezer menekültet regisztrált, de hivatalos helyeken is elismerik, hogy ennél nagyságrendekkel nagyobb lehet a földönfutók száma, mert rengetegen rokonoknál húzták meg magukat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!