Külföld

2008.10.17. 15:54

Caplovic: Zsarolás a leányfalui polgármester zászló-levetetése

<b>Szlovákia</b> - Szó szerinti zsarolásnak nevezte a szlovák miniszterelnök-helyettes a leányfalui önkormányzat és polgármester tiltakozó akcióját a szlovákiai magyar iskolákban alkalmazott új tankönyvek ellen.

nincs nev

Levetette ugyanis a középületekről az európai uniós zászlókat a Pest megyei település elöljárója. Így tiltakozott jelképes módon a szlovákiai magyarokat ért támadások, elsősorban a magyar iskolákra ráerőszakolt "hibrid tankönyvek" ellen - írja a Népszava Online. 

Dusan Caplovic visszautasít mindennemű nyomásgyakorlási kísérletet ami azért jön létre, mert a kezdeményezőnek "begyében van a szlovák kormány". 

A szlovákiai magyarság botrányosnak tekinti, hogy a magyar szövegben a földrajzi neveket kizárólag szlovák nyelven tüntetik fel a tankönyvek. Caplovic azonban illetéktelenségnek tartja, hogy egy önkormányzat beleüti az orrát "a független Szlovák Köztársaság kétoldalú (kormányközi) ügyeibe". 

Leányfalura is üzent a miniszterelnök-helyettes: eljöhetnek Szlovákiába és megtapasztalhatják, milyen normális élet folyik az ország nemzetiségi tekintetben vegyesen lakott területein. Véleménye szerint a szlovákiai magyarok élete messzemenően jobb, mint a magyarországi magyaroké.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!