Külföld

2009.08.13. 15:32

Bolíviában még vizsgálják a Rózsa Flores-ügyet

FMH - Meghatározatlan időre felfüggesztették Bolíviában a parlamenti vizsgálóbizottság előzetes jelentésének közzétételét az úgynevezett Rózsa Flores-ügyről - jelentette be a csütörtöki bolíviai sajtó szerint a bizottság elnöke.

feol.hu

César Navarro közölte, hogy "kiegészítésekre" van szükség a vizsgálatok egyes területein. Határidőt nem ígért. A vizsgálatok annak kiderítésére irányulnak, hogy tényleg terrorista csoport működött-e Bolíviában a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo vezetésével, szakadár Santa Cruz-i politikai és üzleti körök megbízásából.
La Pazban két robbantásos merénylet is történt szerdán és csütörtökön, s emiatt egyes politikusokban felmerült a gyanú, hogy - amint Félix Rojas szenátor megfogalmazta - "újabb terrorista hálózat" működik az országban, és kapcsolatban állhatott a Rózsa-féle, április 16-án felszámolt sejttel.
A két merényletet a rendőrség szerint professzionális módszerekkel készített pokolgépekkel követték el. Mindkét bombát ugyanolyan módon becsomagolt küldeményként, postán adták fel. Az egyik súlyosan megsebesítette egy kormánypárti politikus feleségét. A célpont Fidel Surco lehetett, aki kormányhoz hű társadalmi mozgalmak koordinálását végzi. A másik esetben két tűzoltó sebesült meg egy építőipari vállalkozás irodájában. Azt még nem tudták megállapítani, hogy két merénylet összefüggésben áll-e egymással.
A Rózsa Flores-ügy fejleménye, hogy a bíróság elutasította a csoport egyik tagjának, a bolíviai-horvát Mario Tadic Astorga szabadlábra helyezési kérelmét, amelyet az ügyvédek a hatósági eljárás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozva kértek.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!