Külföld

2011.05.16. 13:15

Biztonsági riadó Londonban, feltételezett pokolgépes merénylet miatt

Biztonsági riadót rendelt el hétfő délután London központjában a Scotland Yard, miután pokolgépes merénylet lehetőségére utaló figyelmeztetést kapott.

MTI

A londoni rendőrség szerint a figyelmeztetés sem helyszínt, sem időpontot nem jelölt meg. 
Hétfő délután mindazonáltal lezárták London legbelső kerületeinek több kiemelt fontosságú útvonalát, köztük a Buckingham-palotához - a brit királyi család fő londoni rezidenciájához - vezető Mall sugárutat.
A Scotland Yard hétfőn nyugalomra intette a londoniakat, ugyanakkor "fokozott éberséget" is kért a lakosságtól. 
A BBC nem hivatalos értesülései szerint a kódolt figyelmeztetés az észak-írországi republikánus mozgalom szakadár csoportjaitól származik.
A legnagyobb britellenes ulsteri katolikus erő, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) már évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, de egyes radikális katolikus csoportok jelezték, hogy nem fogadják el a tartományi rendezést, és folytatják a fegyveres harcot.
II. Erzsébet királynő éppen kedden indul történelmi jelentőségű írországi látogatására. Személyében száz éve első ízben utazik Írországba brit uralkodó.
A brit terrorellenes hatóságok jó ideje tartanak attól, hogy az észak-írországi rendezés ellenére kiújulhat a szakadár britellenes csoportok terrorhadjárata. A brit elhárítás (MI5) tavaly ősszel fel is emelte az északír vonatkozású terrorveszélyre külön meghatározott készültségi szintet, az addigi "mérsékeltről" "jelentősre" módosítva a riasztási fokozatot. Ez a riasztási szint a hivatalos meghatározás szerint azt tükrözi, hogy az elhárítás "komoly lehetőségként" kezeli valamely merénylet megkísérlését az ulsteri békefolyamatot elvető szakadár erők részéről Nagy-Britanniában. 
A brit belügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy az aznapi biztonsági incidens ellenére nem emeli tovább e készültségi szintet.
Az északír kötődésű fenyegetettségen kívüli, általános terrorveszéllyel kapcsolatban tavaly január óta a második legmagasabb szintű készültség van érvényben Nagy-Britanniában. E riasztási fokozat a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent. Ezt akkor léptetik életbe, ha a brit elhárító szolgálatok megítélése szerint "nagyon valószínű" valamilyen terrormerénylet-kísérlet brit földön. A legmagasabb készültségi fokozat a "kritikus"; ezt abban az esetben rendelik el, ha a szolgálatok "azonnali" terrortámadási veszélyről értesülnek. 
Az IRA három évtizedes terrorhadjáratát - amelyben háromezren haltak meg, köztük hétszáz brit katona - az 1998-as, történelmi jelentőségű nagypénteki rendezési egyezség zárta le. A rendezési folyamat azonban az 1998-as egyezmény után is még csaknem egy évtizedig zajlott. A tényleges áttörés 2007-ben történt, amikor az IRA leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy a továbbiakban lemond az erőszak alkalmazásáról. 
Jelenleg a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítést pártoló katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva. 
Ezt azonban a britellenes katolikus oldalon nem mindenki fogadja el. A katolikus mozgalom fő sodorvonaláról leszakadt, a katolikus-protestáns kiegyezést elvető republikánus csoportok közül a legnagyobb, a magát Valódi IRA-nak (Real IRA) nevező szervezet már hallatott magáról: fegyveresei két éve két brit katonát gyilkoltak meg egy észak-írországi brit támaszpontnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!