Külföld

2009.10.04. 14:42

Berlusconi átmenetileg elengedi az adót a szicíliai sárlavina károsultjainak

Messina - Egy ideig nem kell majd adót fizetniük a sárlavina sújtotta szicíliai térség lakóinak - jelentette be vasárnapi helyszíni látogatásán az olasz miniszterelnök, egyúttal új lakóházak gyors felépítését is megígérve a károsultaknak.

MTI

Silvio Berlusconi egy szállodában beszélt erről, ahol a természeti csapás következtében hajléktalanná vált mintegy 190 szicíliait helyeztek el.
   

A politikus elmondta, hogy az adófizetési moratórium mellett átmenetileg a hiteltörlesztés alól is felmentik a károsultakat.
   

A katasztrófában megrongálódott házak újjáépítését Berlusconi túl drágának és bizonytalannak nevezte, de ígéretet tett arra, hogy másutt - de még az érintett települések határain belül - új lakóházakat emelnek a károsultaknak. Az olasz hatóságok ugyanígy jártak el L'Aquila esetében is. A közép-olaszországi várost április elején földrengés döntötte romba, a földmozgás mintegy háromszáz halálos áldozatot követelt.
   

Szicília egyes térségeiben péntekre virradó éjjel három-négy óra leforgása alatt 220-230 milliméter eső hullott, aminek következtében sártenger árasztott el több települést, elzárva őket a külvilágtól. Legalább huszonketten meghaltak, harmincöten eltűntek, 564 embert pedig a környék iskoláiban és szállodáiban helyeztek el. Az esőzés szombaton akadályozta a mentőalakulatok munkáját, amelyek főként a Messina kikötővárostól délre fekvő két legsúlyosabban érintett településen, Scalettában és Giamilieriben kutattak esetleges áldozatok után.
   

A hétvégén vita robbant ki a katasztrófa közvetett okairól és felelőseiről. Guido Bertolaso, az olasz polgári védelem főnöke szerint a trehány építők éppúgy felelősök a történtekért, mint az engedély nélkül végzett építkezések. Giorgio Napoletano államfő úgy fogalmazott, hogy egy ilyen katasztrófa "méltatlan egy civilizált országhoz". Egyúttal felszólította Berlusconi kormányát, hogy "fáraói építmények helyett" az épületek biztonságára fordítson több pénzt.
   

A messinai ügyészség vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, vajon a gondatlanul végzett építési munka és a gyatra ellenőrzés is szerepet játszott-e a szicíliai katasztrófában. Egyesek nem rejtik véka alá azt a véleményüket, hogy felelősség terheli a sziget építőiparában is tevékenykedő maffiát.
   

Az olasz kormány pénteken rendkívüli állapotot hirdetett a térségben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!