Külföld

2011.03.10. 12:43

Az uniós tagállamok a Líbia elleni szankciók kiegészítéséről döntöttek

FMH - Megállapodtak az Európai Unió tagországai csütörtökön a líbiai vezetés elleni szankciók kiegészítéséről - jelentette be az EU magyar elnöksége Brüsszelben.

MTI

A döntés szerint zárolják öt pénzügyi vállalkozás külföldi vagyonát és forrásait. Emellett egy névvel bővítették a Moammer Kadhafi líbiai vezető környezetében található személyek listáját, akik ellen vízumtilalmat és vagyonbefagyasztást rendeltek el - a nevet egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A listán eddig 26 név szerepelt - olyan személyekről van szó, akiket felelősnek tartanak a polgári lakosság ellen február közepe óta tartó erőszakos fellépésért. 
A zárolt vagyonú cégek között található a központi bank, és az óriási eszközök fölött rendelkező líbiai befektetési ügynökség is.
Az úgynevezett írásos eljárás útján született döntés bejelentését az EU-külügyminiszterek líbiai helyzetre összpontosító csütörtöki rendkívüli találkozójához igazították. A most bejelentett új szankciók várhatóan pénteken érvénybe is lépnek.
Az elmúlt hetek líbiai fejleményei miatt az EU először a múlt hét legelején döntött büntetőintézkedésekről. Akkor Kadhafi és hozzá közeli 25 személy vagyonát zárolták, őket vízumtilalommal is sújtották, emellett fegyverembargót, illetve tüntetők ellen bevethető eszközök kereskedelmének tilalmát vezették be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!