Külföld

2011.03.25. 13:58

Az unió a legmagasabb szintű nukleáris biztonságot akarja fenntartani

FMH - A legmagasabb szintű nukleáris biztonságot kívánja fenntartani az Európai Unió a saját tagországaiban, és ezt sürgeti nemzetközi szinten is - szögezték le az EU-tagállamok vezetői pénteken befejeződött kétnapos brüsszeli találkozójukon.

MTI

Az ülést lezáró sajtótájékoztatón José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke hozzátette: lehetőség szerint a biztonsági garanciákat folyamatosan javítani is kívánják. 
Az állam- és kormányfők a Japánban bekövetkezett földrengés következményeiről, mindenekelőtt a fukusimai atomerőműben kialakult válsághelyzetről tárgyalva tekintették át a nukleáris biztonság európai helyzetét, nem utolsó sorban a soros magyar elnökség beszámolójának alapján. 
Megbeszélésükön megerősítették az atomreaktorok állapot- és kockázatfelmérésének (stressz-teszt) szükségességét és fontosságát is.
Nicolas Sarkozy francia elnök bejelentette: egyetértés volt abban, hogy valamennyi uniós atomreaktort alá kell vetni a felmérésnek. Hozzátette, azon reaktorokat, amelyek teszteredményei nem megfelelők, be fogják zárni.
Angela Merkel német kancellár egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a felmérést az unióval szomszédos országokban is el kell végezni.
Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke úgy fogalmazott: az lenne a legjobb, ha világszerte tesztelnék az atomerőműveket, nem csupán Európában.
Mindketten fontosnak mondták azt is, hogy a kockázatértékelést még idén lefolytassák, és annak eredményeit közzétegyék, megosszák a lakossággal. 
A teszteket független szakértők végzik majd - erősítették meg.
Az állam- és kormányfők ismételten szolidaritásukat fejezték ki a japán néppel, és felajánlották az unió további segítségét. 
Helyszíni források utaltak ugyanakkor ara, hogy Japán mindeddig csak korlátozott mértékű támogatást kért az EU-tól. 
David Cameron brit miniszterelnök felvetette azt is, hogy a történtek egyik tanulságaként a két félnek szabadkereskedelmi tárgyalásokat kellene kezdenie. 
A nukleáris biztonsági helyzet a fő témának bizonyult a kétnapos csúcstalálkozó második napján, miután a többi napirendi pont fő kérdései már csütörtök éjjel eldőltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!