Külföld

2012.03.02. 19:36

Az olasz börtönökben úgy élnek, mint az állatok

A olasz börtönök túlzsúfoltságán az sem segített, hogy a Monti-kormány szabadlábra helyezte a tizennyolc hónapnál rövidebb büntetésüket töltő elítélteket - derül ki a Corriere della Sera online kiadása által készített riportfilmből.

MTI

Az Európai Unióban az olasz börtönök a legzsúfoltabbak, Európában pedig csak a szerbiai büntetés-végrehajtás helyzete rosszabb az olasznál - állapította meg a corriere.it honlap (http://www.corriere.it/inchieste/" target="_blank" ) négy részes riportsorozata.

A napilap online stábja többet felkeresett az összesen 206 olaszországi büntetés-végrehajtási intézet közül, amelyekben a rendelkezésre álló 45.681 férőhelyen jelenleg 66.632 rab szorong. A Corriere számításai szerint egy-egy rabra maximum másfél négyzetméter hely jut. A több mint hatvanhatezer őrizetes 43,8 százaléka még jogerős ítéletére vár. Ez az arány francia börtönökben 23,5 százalék, német börtönökben 16,2.

Az olasz börtönök zsúfoltságán az 1946 óta bevezetett huszonnyolc amnesztia sem segített - hangsúlyozta a Corriere riportja, amely elsőként a szicíliai Messinában levő, Gazzi börtönt mutatta be. Itt nyolcan laknak egy-egy cellában, amelyben naponta huszonhárom órát töltenek el; az étkezéshez használt asztal és a vécé között sem fal, sem függöny nincsen. A római Rebibbia börtönben még a pingpongtermet is cellává alakították át.

"Már azt se lehet mondani, hogy puszta számként kezelnének, úgy élünk mint az állatok!" - nyilatkozta az egyik rab.

Az Ansa hírügynökség adatai szerint a több mint hatvanhatezres olasz rabállományon belül 24 ezer a külföldiek száma. Közöttük húsz százalék marokkói, közel 15 százalék román. A római parlament február 9-én szavazta meg a Monti-kormány úgynevezett "börtönürítési" rendeletét, amely szabadlábra helyezte a 18 hónapnál rövidebb büntetésüket töltő rabokat. Az intézkedés nem vonatkozott a súlyos bűncselekmények elkövetőire és a visszaesőkre. Az Ansa szerint a rendelet 5140 rab előtt nyitotta meg a börtönkapukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!