Külföld

2012.03.26. 20:49

Az EU lakosságának ötöde még sohasem nyúlt számítógéphez

Az európai uniós állampolgárok 22 százaléka még soha nem használt számítógépet, a legriasztóbb a helyzet Romániában, ahol a lakosság feléről mondható el ez - derült ki a az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat hétfőn közzétett felméréséből.

MTI/EFE

Az adatokat a 16 és 74 év közötti lakosság megkérdezésével nyerték, az adatgyűjtés pedig még 2011-ben történt.

A digitális analfabetizmusról tájékoztató mutató tekintetében Svédország a legjobban teljesítő, hiszen a lakosságnak csupán 4 százaléka nem ismeri a számítógép használatát, majd a svédek után a dánok, luxemburgiak és a hollandok következnek 6 százalékkal. A Romániával együtt a sor végén kullogó Bulgáriában 45 százalék, Görögországban pedig 41 százalék azok aránya, akik soha nem használták még ezt az eszközt..

Az EU-ban élő 16 és 24 év közötti fiatalok esetében 10-ből négy számít digitális analfabétának az Eurostat adatai szerint. Itt is elég nagy a szórás a tagországok között: míg Hollandiában, Ausztriában, Luxemburgban és a skandináv országokban a fiatalság egésze használt már legalább egyszer számítógépet, addig Romániában és Bulgáriában nem éri el a 90 százalékot ez az arány.

A felmérésből az is kiderül, hogy minden harmadik európai uniós állampolgár készített már számítógépen prezentációt, továbbá 10 százalék azok aránya, akik programoztak is.

Az Eurostat arról is közölt adatokat, hogy 2009-ben a felsőfokú tanulmányaikat befejezők 3,4 százaléka szerzett informatikusi diplomát, míg 2005-ben még 4 százalék volt ez az arány. Az ilyen végzettséggel rendelkezők arányában 2005-höz képest a legnagyobb ugrást Máltán (1,9-ről 5,6 százalékra nőtt 2009-ben) és Magyarországon mérték (2-ről 3,4 százalékra nőtt 2009-ben).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!