Külföld

2010.10.11. 04:53

Az ellenzék vezet a kirgizisztáni választásokon

A hatalommal való visszaéléssel, illetve a diktátori uralommal vádolt korábbi államfő, Kurmanbek Bakijev áprilisi megdöntése és a több száz halálos áldozatot követelő etnikai összecsapások után új parlamentet választott vasárnap Kirgizisztán.

MTI

 Hétfői értékelések szerint a szavazás békésen, minden különösebb incidens nélkül zajlott. A hajnalban nyilvánosságra hozott eredmények az elnök megdöntésében részt vevő ellenzéki pártok győzelmét valószínűsítik. Kirgizisztánnak ugyanakkor minden bizonnyal koalíciós kormánya lesz. A szavazatok csaknem 85 százalékának összeszámlálása után ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a választásokon indult 29 párt közül több is a voksok 5-9 százalékát szerezte meg. Szakértők mindebből arra következtettek, hogy a választások nyomán nehéz koalíciós tárgyalások várhatók. 
Az ideiglenes államfő, Roza Otunbajeva első nyilatkozatában azt emelte ki, hogy az elmúlt 20 évben nem volt hasonlóan békés, illetve minden nyomásgyakorlás nélküli, demokratikus választás a volt szovjet köztársaságban. "Büszkék lehetünk arra, hogy a mostani szavazás nem úgy zajlott, mint a korábbiak" - jelentette ki televíziós üzenetében az ideiglenes elnök.
A kereken 2,8 millió választásra jogosult állampolgár 29 párt jelöltjei közül választhatott. Ennyi párt még soha nem indult országos választásokon a korábbi szovjet köztársaság történetében.
Az Afganisztán szomszédságában fekvő közép-ázsiai ország geopolitikai jelentősége rendkívüli. Erre utal, hogy Kirgizisztán területén mind az Egyesült Államok, mind Oroszország katonai támaszpontokat tart fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!