Külföld

2009.05.20. 13:02

Az Egyesült Államok nem várja el Szerbiától Koszovó elismerését

Ahhoz, hogy Szerbiának és az Egyesült Államoknak jók legyenek a kapcsolatai, az előbbinek nem kell feltétlenül elismernie volt tartománya, Koszovó függetlenségét - jelentette ki szerdán Belgrádban Joe Biden amerikai alelnök.

feol.hu

A Koszovó elszakadásának lelkes támogatójaként is ismert politikus egynapos látogatásra érkezett Szerbiába balkáni körútja keretében.
A Boris Tadic szerb államfővel megtartott találkozó utáni nyilatkozatában Biden azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodni fog a Koszovóban élő szerbek jogainak maradéktalan tiszteletben tartásához. Cserébe elvárja, hogy Szerbia együttműködjön a Koszovóban igazságügyi és rendőri szerepet vállaló EU-val (EULEX), és olyan gyakorlatias megoldásokra törekedjen, amelyek hasznára válnak Koszovó valamennyi lakosának.
Közölte: azzal a világos üzenettel érkezett Belgrádba, hogy az Egyesült Államok támogatni akarja Szerbia európai integrációját, szeretné elmélyíteni a két ország együttműködését, és segíteni kíván a régió problémáinak megoldásában, azokban régiókban, ahol Szerbiának kulcsszerepe van.
E kijelentéshez kapcsolódva Tadic nyilatkozatában kijelentette, hogy Szerbia leghatározottabb szándéka a térség stabilitásának, s az ottani összes ENSZ-tagállam területi épségének megőrzése. A boszniai háborút lezáró daytoni megállapodás aláírójaként Szerbia egyik garantálója Bosznia és Hercegovina területi integritásának, s kizárólag olyan döntéseket támogat, amelyek a három ottani országalkotó nép, a szerbek, a bosnyákok és a horvátok demokratikus megegyezésének eredményeként születnek.
Koszovót illetően a szerb államfő kijelentette, hogy országa a nemzetközi jog megsértésének tekinti a volt tartomány függetlenségének kikiáltását. Szerbia sosem fogja elismerni a független Koszovót, és jogosnak tartja, hogy békés, diplomáciai és jogi eszközökkel a legvégsőkig védelmezze területi épségét.
Boris Tadic szerint ez azonban nem akadálya annak, hogy javuljanak Szerbia és az Egyesült Államok kapcsolatai, s Joe Bidennel egyetértettek abban, hogy magasabb szintre kell emelni kapcsolattartást. Az együttműködés legtöbb sikerrel kecsegtető területeiként említette a Nyugat-Balkán EU-integrációjának elősegítését, a nemzetközi bűnözés és terrorizmus elleni harcot.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!