Külföld

2011.04.06. 12:00

Az egész világra kiterjedő egyezmény a gyermektartások behajthatóságáról is

FMH - Aláírta szerdán az Európai Unió azt a hágai egyezményt, amely az egész világra kiterjedő rendszert hoz létre a gyermektartás és az egyéb családi tartások behajthatósága érdekében.

MTI

Az egyezmény közös jogi keretet alakít ki az uniós és a nem uniós országok között, hogy a hatóságok együttműködhessenek a tartási keresetek érvényesítésében, és az adósok az unió területének elhagyásával ne bújhassanak ki kötelezettségeik alól. Emellett a nemzetközi gyermektartási ügyekre vonatkozó ingyenes jogsegélyről is rendelkezik. 
Az egyezményt a soros magyar EU-elnökség ezen a napon az unió nevében aláírta, de ezután a tagállamoknak még határozatot is el kell fogadniuk annak érdekében, hogy az unió hivatalosan megerősítse az egyezményt. Az igazságügyi miniszterek az Európai Bizottság közleménye szerint várhatóan a június 9-10-én tartandó bel- és igazságügyi tanács keretében állapodnak meg erről. Ezt követően - a végrehajtásra előírt 18 hónapos időszak elteltével - az unió letétbe helyezheti a megerősítő okmányt, majd az egyezmény 2013-tól hatályba lép.
Az Egyesült Államok, Norvégia és Ukrajna már aláírta az egyezményt. Az előzetes közlések szerint számos további, a tárgyalásokban részt vevő ország - köztük Japán, Kína, Oroszország, Kanada és Brazília - szintén alá fogja azt írni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!