Külföld

2009.07.11. 05:34

Az amerikai hadseregben betiltanák a dohányzást

Washington - Az amerikai hadseregben fokozatosan, több év alatt betiltanák a dohányzást, legalábbis ezt kezdeményezik és erre akarják rávenni Robert Gates védelmi minisztert a Pentagon egészségügyi szakértői - írta a pénteki USA Today.

MTI

Az amerikai védelmi minisztérium szakértői rámutattak, hogy az egyre növekvő dohányzás egyre nagyobb egészségügyi költségeket ró a tárcára. A Pentagon évente 846 millió dollárt költ a dohányzás miatti egészségügyi kiadásokra.
    
Egy friss tanulmány szerint az amerikai katonák körében különösen az afganisztáni és iraki háború kezdete óta megnőtt a dohányzók aránya. A küldetések során elfáradt katonák gyakran cigarettázva vezetik le a feszültséget.
    
Az egészségügyi szakemberek hangsúlyozták: egy olyan több éves kampányról volna szó - betiltanák a dohánytermékek árusítását a hadsereg létesítményeiben és magát a dohányzást is -, amely alapjaiban változtatná meg a katonáskodás kultúráját. 

A tilalommal ugyanis eltűnne ennek a kultúrának az egyik jellegzetes terméke, a cigaretta, amelyre a harcokban megfáradt, hazáját védő katona rágyújt.
    
Cynthia Smith, a Pentagon szóvivője közölte, hogy a minisztérium támogatja a füstmentes hadsereg ötletét és megvalósíthatónak tartja.
    
Az amerikai hadseregben minden harmadik katona dohányzik, szemben a civil társadalommal, ahol csak minden ötödik ember rabja ennek a káros szenvedélynek. 

A Pentagon belső tanulmánya szerint a legtöbben a szárazföldi haderő és a tengerészgyalogság tagjai közül füstölnek, az arány 37, illetve 36 százalék. 

Az afganisztáni és iraki műveletekben ez a két haderőnem játszotta a legfontosabb szerepet. Az is kiderült, hogy a harcokban már részt vett katonák között 50 százalékkal több a dohányos.
    
A füstmentes hadsereg kezdeményezését pártolók szerint egy erős vezetés 5-10 év alatt felszámolhatná a dohányzást az amerikai fegyveres erőknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!