Külföld

2012.03.22. 13:27

Az al-Kaida vezetője üzent a halott afgánokat levizelő katonák miatt

Az al-Kaida vezetője, Ajman az-Zavahri szerint az a felvétel, amelyen amerikai tengerészgyalogosok afgán halottak holttestére vizelnek, a Nyugat romlottságát bizonyítja, és hangsúlyozottan fontossá teszi a harcot a "keresztesek" ellen Afganisztánban.

MTI/Reuters

Zavahri videoüzenete egy iszlamista webhelyen jelent meg csütörtökön, s abban "isteni üzenetnek" nevezte a szóban forgó januári felvételt. "Ez az ő nyugati, cionista, istentelen civilizációjuk. Ezek az ő értékeik, és így látják az emberiség rajtuk kívül eső részét, különösképpen a muszlimokat" - hangoztatta az amerikaiak által megölt Oszama bin Laden utódja. "Nemes afgánok, világossá és egyértelművé vált az út: vagy az iszlám zászlaja alatt gyülekeztek szent harcosként, vagy pedig gyalázat lesz az osztályrészetek ezen a földön és szégyen a másvilágon" - tette hozzá.

Bár Zavahri videója azután került ki az internetre, hogy egy amerikai katona 16 afgán civilt gyilkolt meg, NATO-csapatok pedig Koránokat égettek egy katonai bázison, a terroristaszervezet vezetője ezeket az eseményeket nem említi meg videóüzenetében.

Mindkét eset felélesztette a Nyugat-ellenes érzelmeket Afganisztánban, megnehezítve ezzel az amerikai csapatok arra tett erőfeszítéseit, hogy a 2014-re tervezett csapatkivonásokig átadják a biztonsági feladatokat az afgán fegyveres erőknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!