Külföld

2010.05.05. 04:56

Árverési világrekordot döntött egy Picasso-festmény

Minden idők legnagyobb árverési rekordját döntötte meg Picasso egyik alkotása: a Nu au plateau sculpteur (Akt, zöld levelek és szoborportré) című festmény a valaha leütött legmagasabb áron, 106,4 millió dollárért kelt el a Christie's aukciós ház árverésén New Yorkban.

MTI

A képet egy ismeretlen személy vette meg, aki telefonon keresztül vett részt az árverésen, s rálicitált hét másik vetélytársára.
A festmény értékét 90 millió dollárra (17,5 milliárd forintra) becsülte az árverést lebonyolító aukciós ház. A művet korábban nyilvánosan csupán egyetlen alkalommal, 1961-ben láthatta a közönség az Egyesült Államokban.
Szakértők Picassó egyik legjelentősebb alkotásának tartják a dús kék és zöld színekben pompázó képet, amely a mester alvó szerelmét, Marie-Tehere Walterst ábrázolja. A festmény a néhai filantróp műpártolók, Frances és Sidney Brody hagyatékát képezte. Ők az ötvenes években vették meg a képet Picasso egyik ügynökétől. A festmény tavaly került a Christie's-hez, miután 93 éves korában elhunyt Sidney Brody.
A mai napig a legdrágább eladott alkotásnak Alberto Giacometti svájci szobrász életnagyságú bronzszobra - a L,Homme qui marche (Sétáló ember) - bizonyult, amely februárban kelt el 104,3 millió (19,88 milliárd forintos) dolláros leütési áron a vetélytárs akciósház, a Sotheby,s aukcióján. Giacometti képe döntötte meg a 104,2 millió dolláros (19,86 milliárd forintos) előző rekordot, amelyet egy másik Picasso-kép, az 1905-ben festett Fiú pipával (Garcon á la pipe) ért el 2004-ben New Yorkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!