Külföld

2012.04.04. 09:09

Áramszünetre ébredt egész Ciprus

Áramszünetre ébredt egész Ciprus szerdán, mert az egyik villamos erőmű üzemzavara kihatott az egész sziget hálózatára - közölte a villamosipari hivatal szóvivője.

MTI/AP

A szolgáltatás a délelőtti órákban lassan helyreállt, először a főváros, Nicosia környékén.

Egyelőre nem tudják, hogy mi okozta a problémát a dekéliai olajtüzelésű erőmű generátoraiban. Az üzemzavar láncreakciószerűen idézett elő zavart a Ciprusi Köztársaság többi erőművének generátoraiban is - mondta reggel a szóvivő, és azt ígérte, hogy a hibát hamarosan elhárítják.

A ciprusi villamosenergia-hálózat tavaly július óta túlterhelt, mert egy hatalmas robbanás tönkretette a legnagyobb erőművet, a vaszilikoszit, amely az ország szükségletének 60 százalékát elégítette ki. A baleset miatt a hatóságoknak ismét üzembe kellett helyezniük a két megmaradt erőmű kiöregedett generátorait. Emellett a sziget északi részén lévő török államalakulattól - amelynek független hálózata van - is vásároltak áramot.

A villamosipari hivatal közlése szerint a megtermelt áram mennyisége az éjszaka a szokásos mennyiség felére, 123 megawattra csökkent. A 800 ezer lakosú ország nappali igénye akár 576 megawatt is lehet. A ciprusi erőművek maximális kapacitása 824 megawatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!