Külföld

2009.06.23. 19:33

Amerikai rakétacsapás Északnyugat-Pakisztánban

Rakétacsapás ért kedden Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal szomszédos vidékén előbb egy feltételezett tálib kiképzőtábort, majd az áldozatok egyikének temetésén részt vevő tálibokra sújtottak le rakéták. Összen ötvenegy iszlamistával végeztek a légicsapások - közölték pakisztáni hírszerzési forrásokból.

feol.hu

Feltehetően amerikai robotrepülőgépekről hajtották végre a támadást Dél-Vazirisztánban, Pakisztán törzsi ellenőrzés alatt álló részén.
Hat ember halt meg a feltételezett kiképzőtábor elleni támadásban, negyvenöt pedig az egyik áldozat, Niaz Vali tálib osztagparancsnok temetésén. Robotrepülőgépek három rakétát lőttek ki a szétszéledő emberekre a temetés után - mondták el a névtelenül nyilatkozó hírszerzési tisztségviselők. A pakisztáni kormány és a hadsereg eddig nem adott ki közleményt a történtekről.
Egy névtelenül nyilatkozó tálib illetékes szerint nagyobb a halálos áldozatok száma a hírszerzés emberei által közölt negyvenötnél, de ő nem mondott konkrét számot.  Szavai szerint az áldozatok többsége égési sebeibe halt bele.
Ugyanebben a térségben, Dera Iszmail Hán településen lelőtték a vallási fanatikus tálib mozgalom egyik katonai parancsnokát, aki bírálta Baitulla Mehszudot, a pakisztáni tálibok vezetőjét a tálib akciók civil áldozatai miatt. Kari Zajnuddint fej- és mellkaslövésekkel szállították kórházba, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani.
A tálib vezető, aki hírek szerint 3 ezer fegyveresnek parancsolt, két és fél hete, egy mecsetnél végrehajtott, 33 halálos áldozatot követelő pokolgépes merénylet után úgy nyilatkozott az amerikai AP hírügynökségnek: az, amit Baitulla Mehszud és társai művelnek, nem dzsihád (szent háború) és semmi köze az iszlámhoz. "Az iszlám a béke mellett áll ki, nem a terrorizmus mellett" - jelentette ki. Zajnuddin nyilvánvalóan megpróbálta   Mehszud mérsékelt ellenpárjaként feltüntetni magát.
Mehszudot vádolják egy sor pakisztáni pokolgépes merénylet elrendelésével és Benazir Bhutto ellenzéki vezető  (egykori kormányfő) másfél évvel ezelőtti megölésével is. Washington ötmillió dollár vérdíjat tűzött ki a terroristavezér fejére. Egy névtelenül nyilatkozó tálib illetékes szerint Mehszud is a keddi légicsapások körzetében tartózkodott, de nem sérült meg.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!