Külföld

2011.04.22. 05:16

Amerika pilóta nélküli gépeket vet be Líbiában

Barack Obama elnök elrendelte, hogy felfegyverzett, pilóta nélküli Predator repülőgépeket vessenek be Líbiában - jelentette be csütörtökön Washingtonban Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

MTI

Gates szerint a Predatorok megnövelik a Kadhafi erői elleni precíziós csapásmérő képességet és "szerény hozzájárulást" jelentenek a líbiai felkelőket támogató NATO-erők erőfeszítéseihez.
A NATO közben jelezte: fokozni fogja a líbiai kormányerők elleni légi csapásokat és felszólította a lakosságot, hogy maradjanak távol a katonai objektumoktól. A líbiai felkelők az elmúlt hetek során többször kifogásolták, hogy a NATO nem elég aktívan lép fel, hogy megvédje a polgári célpontokat Kadhafi erőitől.
 A nyugati hatalmak, élükön az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján március 19-én kezdték meg a líbiai légtérzár létrehozását. A Kadhafi-ellenes felkelés február közepén kezdődött, miután a rendvédelmi erők összecsaptak a tüntetőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!