Külföld

2009.10.15. 04:48

Amerika leragadt Afganisztánban - viták a háború folytatásáról

FMH - Éles ellentétek vannak az amerikai kormányban az afganisztáni háború folytatásáról, Joe Biden alelnök a leghatározottabban ellenzi a csapaterősítést - írta a Huffington Post hírportál csütörtökön.

feol.hu

Az afganisztáni háború szükségességét hangoztató Barack Obama elnök vezetésével az utóbbi hetekben intenzív tanácskozás folyt a Fehér Házban az új háborús stratégiáról.
Az Obamával szemben a külpolitikában veteránnak számító Joe Biden ellenzi, hogy az Egyesült Államok újabb 40 ezer katonát küldjön a közép-ázsiai országba, ahogy azt Stanley McChrystal tábornok, a nemzetközi erők amerikai főparancsnoka kérte Obamától.
Az afganisztáni háború folytatásának Biden a legfőbb ellenzője a Fehér Házban. Azzal érvel, hogy Amerika idén 65 milliárd dollárt költ az afganisztáni műveletekre, míg a pakisztáni helyzet javítására csak 2,25 milliárdot, ez harmincszoros arány, miközben az al-Kaida szinte teljes egészében az atomhatalom Pakisztánban van. "Minden egyes Pakisztánban elköltött dollárra 30 dollár jut Afganisztánban, mi ennek a stratégiai értelme?" - kérdezte.
A The New York Times néhány hete úgy fogalmazott, Bidennek "komoly fenntartásai" vannak a háború kiterjesztése kapcsán. A Huffington Post liberális portál provokatív javaslata szerint az alelnöknek, mivel teljesen másként értékeli a helyzetet, mint Obama elnök, le kellene mondania. A hírportált jegyző Arianna Huffington a CNN-nek elmondta: az afganisztáni háború szerinte fordulópont, olyan fontos nemzetbiztonsági kérdés, hogy Biden a lemondásával adhatna hangsúlyt álláspontjának.
Az afganisztáni háború kérdésében megszólalt a szenátus rangidős tagja, a 91 éves Robert Byrd nyugat-virginiai szenátor is. A nagyon ritkán szavazó és már szinte soha fel nem szólaló idős demokrata párti politikus leszögezte: nem látja értelmét a csapaterősítésnek. Kerekes székéből lassan, tagoltan kifejtette: egy idegen katonai erő elhúzódó jelenléte egy szuverén országban majdnem mindig ellenállást szül a helyi lakosság körében. "Hány dollárba és mennyi amerikai katona életébe fog ez (a háború) még kerülni?" - kérdezte, hozzátéve, hogy az amerikai forrásokat az afganisztáni jelenlét csökkentésével át kellene csoportosítani az al-Kaida elleni küzdelemre. Azt is megjegyezte: az afgán kormány népszerűtlensége miatt semmilyen biztosíték nincs arra, hogy egy nagyobb és erősebb afgán hadsereg idővel nem fog egy nagyobb és jobban felszerelt, Amerikával szemben ellenséges erővé válni.
Chuck Hagel szenátor, vietnami veterán, Biden alelnök bizalmasa rámutatott: Vietnam és Afganisztán között ugyan sok az eltérés, de az egyik hasonlóság az, hogy milyen könnyen leragadhat az ország a világ egy veszélyes térségében, ahonnan nehéz távozni. Minél több csapatot küldenek a régióba, annál nehezebb a kivonulás, mivel meg kell védeni az oda telepített erőket; az afganisztáni háború az utóbbi hat évben mindig több amerikai áldozattal járt.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!