Külföld

2011.11.29. 10:11

Al-Kaidához köthető szervezet lőtt rakétákat Izraelre

Jeruzsálem/Bejrút - Több rakétát lőttek ki Dél-Libanonból Izrael északi részére hétfő éjjel, melyet egy al-Kaidához kötődő szervezet, az Abdallah Azzám Brigádjai vállalta magára. Az izraeli hadsereg viszonozta a tüzet, oda célozva, ahonnan a rakétákat elindították - közölte a hadsereg szóvivője. A libanoni hadsereg később egy rakéta kilövését megerősítette.

MTI

Kedd hajnali közleményében az izraeli szóvivő tudatta, hogy a rakéták Nyugat-Galileában csapódtak be. Senki sem sebesült meg, de legalább egy épület megrongálódott. Az izraeli hadsereg "súlyos incidensnek" tekinti a történteket, és úgy véli, hogy a libanoni kormány, illetve hadsereg feladata az ilyen támadások megakadályozása - olvasható a közleményben.
   
Az izraeli katonai rádió szerint négy rakéta csapódott be Izraelben, közülük egy okozott kárt lakott területen, megrongált egy tyúkólat, és tüzet okozott, de azt hamar eloltották. Egy másik rakéta is lakott területre hullott, de nem robbant fel. A rádió szerint katonai tisztségviselők elmondták: valószínűleg nem a Szíria- és Irán-barát síita mozgalomnak, a Hezbollahnak a fegyveresei követték el a támadást, hanem valamelyik kis palesztin csoport vagy más iszlamisták. Az izraeli katonai vezetők hangsúlyozzák, hogy nem akarják az incidens eszkalálódását, ezért a választűz is "egy pontra korlátozódott" - közölte a rádió.
"A Hezbollah tudja, hogy nem érdeke semmilyen konfliktus kiterebélyesedése" - jelentette ki Dán Meridor titkosszolgálati miniszter.

Helyi lakosok arról számoltak be, hogy két robbanás dörejét hallották, és a házak beremegtek a detonációtól. A lakosok nem kaptak olyan hatósági felszólítást, hogy vonuljanak óvóhelyre. A libanoni biztonsági szolgálat egyik tisztségviselője közölte, hogy hajnali 2 órakor ők is hallották a robbanásokat, de egyéb információi nincsenek az incidensről.
   
A libanoni hadsereg szóvivője azt mondta később, hogy egy rakétát lőttek ki Dél-Libanonból Izrael irányában, de még nem tudni, kik. "Annyit tudunk, hogy egy rakétát lőttek ki Rmais térségéből, és vizsgáljuk az esetet" - közölte a szóvivő, aki szerint Izrael négy rakétával válaszolt.
   
Az utóbbi években viszonylag nyugodt volt a helyzet az izraeli-libanoni határon. Utoljára 2009-ben fordult elő, hogy Libanon területéről rakétákat lőttek ki Izraelre. A legutóbbi határincidens augusztus 1-jén történt, akkor izraeli és libanoni katonák tűzpárbajba keveredtek. Májusban tíz palesztint lelőttek, több százat pedig megsebesítettek izraeli katonák, aminek az volt az előzménye, hogy a határ mentén összegyűlt palesztin tüntetők megpróbáltak bejutni Izrael területére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!