Külföld

2009.08.06. 09:04

Akasztás a nyaknál fogva - hallálra ítélték a mumbai merényletek tetteseit

Mumbai - Kötél általi halálra ítélt egy indiai antiterrorista bíróság csütörtökön két muzulmán férfit és egy nőt, akiket a múlt héten bűnösnek találtak a Mumbaiban még hat évvel ezelőtt - 2003. augusztus 25-én - elkövetett, 52 ember halálát okozó két robbantásban.

feol.hu

A bíró döntése szerint Asrat Safik Mohammed Anszári, Szájed Mohammed Hanif Abdul Rahim és felesége, Fatima Szájed Mohammed Hanif büntetése "akasztás a nyaknál fogva, amíg a halál be nem áll" - gyilkosságért, összeesküvésért és terrorizmusért.
    
A vádlottak szenvtelenül hallgatták az ítéletet, ügyvédeik viszont rögtön közölték, hogy fellebbeznek. A halálos ítéletet ritkán alkalmazzák Indiában, és a köztársasági elnök sok esetben átváltoztatja azokat életfogytiglani börtönbüntetéssé.
    
A per során a védelem arra hivatkozott, hogy a három vádlott azokat az atrocitásokat akarta megtorolni, amelyeket hinduk követtek el muzulmánok ellen 2002-ben a nyugati Gudzsarát államban. A vádlottak - akik a bíróság szerint a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) szélsőséges pakisztáni szervezet tagjai - ezért a "Gudzsaráti Muzulmánok Bosszúereje" nevet vették fel.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!