Külföld

2009.06.20. 06:56

A tiltással dacolva mégis megtartják a teheráni ellenzéki tüntetést

Teherán - Mégis megtartják a szombat délutánra tervezett teheráni ellenzéki tüntetést Ali Hamenei legfőbb iráni vezető figyelmeztetése ellenére - közölte az egyik szervező.

MTI

A megmozdulást, amelyet eredetileg Mehdi Karubi reformpárti elnökjelölt hirdetett meg, az iráni főváros kormányzója korábban betiltotta. Abbász Mohtazs, a belügyminisztériumhoz tartozó nemzetbiztonsági tanács titkára pedig az ISNA hírügynökségen keresztül felszólította Mir Hoszein Muszavi ellenzéki elnökjelölt híveit: "ne provokáljanak illegális megmozdulásokat és ne támogassák azokat". 

Az iráni ellenzék szerint csalással biztosította magának újabb négyéves elnöki mandátumát Mahmúd Ahmadinezsád a múlt pénteki választásokon. Hamenei pénteken, miután bejelentette, hogy a választások eredményei "véglegesek", követelte, hogy hagyjanak fel az utcai megmozdulásokkal. Az este folyamán Ahmadinezsád milicistái foglalták el Teherán főbb pontjait és úttorlaszokat építettek fel. A tiltakozó mozgalom kezdete óta első ízben viseltek egyenruhát, szemtanúk szerint gumibot volt náluk, de néhányan Kalasnyikov géppisztolyokkal voltak felfegyverezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!