Külföld

2009.05.20. 11:17

A tálibok kezén kötnek ki amerikai fegyverek Afganisztánban

Tálib lázadóknak adhattak el amerikai fegyvereket Afganisztánban - jelentette szerdán a The New York Times.

feol.hu

Meggyilkolt tálibok 30 tölténytárának átvizsgálása során 17 olyan töltényt találtak, amelyet az Egyesült Államok szállított az afgán hadseregnek. Bár nem egészen 1000 lőszer között akadtak az amerikai töltényekre, magas rangú amerikai katonai illetékesek mégis attól tartanak, hogy korrupt afgán katonák fegyverekkel láthatták el a tálib lázadókat.
Az amerikai hadsereget már februárban bírálta a számvevőszék, mert anélkül adott át több ezer - köztük Magyarország által küldött - fegyvert az afgán biztonsági erőknek, hogy azt dokumentálta volna. Egy tavalyi összecsapásban kilenc amerikai katonát öltek meg ilyen elkallódott fegyverekkel.
A hiányos nyilvántartásról beszámoló kongresszusi jelentést is a The New York Times hozta nyilvánosságra. A cikk után a Pentagon adatbankot hozott létre az afgán egységeknek átadott kézi lőfegyverekről. A lőszerekről azonban nem készült ilyen leltár, mert darabszámukat nehéz pontosan rögzíteni. Gyakran cserélnek gazdát: adják-veszik, ellopják vagy a harcokban elvesztik a töltényeket. Az amerikai erők nem vizsgálják ki, honnan származnak a tálib harcosok fegyverei, mert ehhez nincs elég emberük - mondták a lapnak nyilatkozó amerikai tisztek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!