Külföld

2009.08.28. 08:53

A szlovák államfő nem lát okot a bocsánatkérésre

A szlovák államfő nem látja semmi okát annak, miért kellene Pozsonynak bocsánatot kérnie Sólyom Lászlótól a múlt pénteki diplomáciai incidens kapcsán.

feol.hu

"Ivan Gasparovic elnök úr nem lát okot arra, miért kellene a szlovák félnek bocsánatot kérnie" - nyilatkozta Marek Trubac elnöki szóvivő a Pravda című független pozsonyi napilap pénteki számában.
A szóvivő Kumin Ferencnek, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetőjének nyilatkozatára reagált, aki a Magyar Televízió Az este című műsorában szerdán azt mondta: a Sólyom Lászlót augusztus 21-én ért sérelemmel a Magyar Köztársaság olyan sértést kapott a szlovák féltől, ami miatt elégtételt kell kapnia.
A magyar államfő múlt pénteken Révkomáromban részt vett volna Szent István szobrának felavatásán, de személyét a szlovák hatóságok aznapra nem kívánatosnak minősítették, s ezzel meghiúsították látogatását.
Kumin Ferenc felvetését, miszerint Sólyom László és Ivan Gasparovic a visegrádi négyek államfőinek két hét múlva Lengyelországban sorra kerülő találkozóján megvitatatnák a kétoldalú magyar-szlovák kapcsolatokat is, viszont a szlovák fél pozitívan fogadta.
 "Amennyiben Sólyom elnök úr érdeklődést mutat egy ilyen találkozó iránt, nem látunk okot arra, miért ne valósulhatna meg" - jelentette ki a szlovák elnöki szóvivő.
A magyar-szlovák kapcsolatok legújabb fejleményeit a két ország külügyminiszterei a hét végén vitatják meg. Balázs Péter és Miroslav Lajcák vasárnap a szlovéniai Bledben egy nemzetközi tanácskozás idején folytatnak külön megbeszélést.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!