Külföld

2010.03.15. 12:43

A romániai magyarság hármas identitását hangsúlyozta a román államfő

FMH - A romániai magyaroknak magyarságukra és román állampolgárságukra egyformán büszkének kell lenniük - ez az egyik fő gondolata annak a román elnöki hivatal által hétfőn közzé tett ünnepi nyilatkozatnak, amelyben Traian Basescu román államfő március tizenötödike alkalmából köszöntötte a romániai magyarokat.

MTI

A dokumentum szerint a romániai magyarok számára sokkal könnyebbé és természetesebbé vált a magyarságukból, valamint a román és az európai állampolgárságukból adódó hármas identitásuk vállalása most, amikor Románia és Magyarország is tagja "a nagy európai családnak", és az állam modernizációjára, valamint a  jólét megteremtésére irányuló közös célokkal rendelkeznek. 
Emlékeztetett arra, hogy a kommunista diktatúra idején az emberi jogokat és a nemzeti kisebbségek jogait semmibe vették az akkori hatóságok, az elmúlt húsz évben azonban visszafordíthatatlan lépéseket tett Románia a sokszínű és demokratikus társadalom kiépítésére, ahol a nemzeti kisebbségek jogait az alkotmány, de újabban a Lisszaboni Szerződés is szavatolja. Basescu szerint a magyarok parlamenti képviselete, vezetőiknek a helyi közigazgatásban és a kormányban való részvételük biztosítékot jelent arra, hogy Romániában az etnikumok közötti viszony a normális keretek között alakul a továbbiakban is.
"Megértem és tisztelem azt a büszkeséget, ami a magyarokat eltölti ezen a rendkívüli napon, ebben osztozom Önökkel" - olvasható a köszöntőben. 
Emil Boc román miniszterelnök ünnepi köszöntőjében méltatta a Románia és Magyarország, valamint a románok és a magyarok közötti viszony elmúlt években tapasztalt fejlődését. Rámutatott: ezt a viszonyt ma már a barátság, az együttműködés és a kölcsönös tisztelet jellemzi, és megköszönte a romániai magyaroknak, hogy a románok erőfeszítéseivel együtt hozzájárultak annak kiépítéséhez. Boc a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerepét is méltatta, amely - mint írja - komoly kormánypartnerré vált.    
Boc külön üdvözli Magyarországot is, és reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti partnerségi kapcsolat folytatódni fog különböző együttműködési programok keretében, valamint újabb román-magyar együttes kormányülések megszervezése révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!