Külföld

2011.02.28. 14:23

A pápa és az EP-elnök a keresztények védelméről is tárgyalt

XVI. Benedek pápa hétfő délelőtt fogadta Jerzy Buzeket, az Európai Parlament elnökét, és megvitatták egyebek közt "a keresztény kisebbségek védelmét a világban" - közölték a Vatikánban.

MTI

 "A "szívélyes hangulatú" eszmecsere során érintettek "időszerű témákat, köztük a vallásszabadság elősegítésének ügyét" - olvasható a Szentszék közleményében. Ugyancsak szóba került "a katolikus egyház, az Európai Parlament és a többi európai intézmény viszonya, valamint hogy milyen hozzájárulást nyújthat az egyház az Európai Uniónak".
 A pápa és Buzek - a lengyel kommunista rezsim régi ellenfele - közötti találkozót már tavaly áprilisra tervezték, de akkor az izlandi vulkánkitörés miatt el kellett halasztani.
 Február 21-én az EU-országok külügyminiszterei "konkrét javaslatokat" sürgettek a világban - főként a keresztényekkel, de a muzulmánokkal szemben is - erősödő vallási türelmetlenség láttán. Határozottan elítélték a bagdadi szír katolikus székesegyház ellen tavaly október végén és egy alexandriai kopt templom ellen december 31-én elkövetett gyilkos merényleteket.
Az alexandriai merénylet után XVI. Benedek kérte "az országok vezetőinek konkrét és tartós kiállását a diszkriminációval, a visszaélésekkel és a vallási türelmetlenséggel szemben, amely ma különösen a keresztényeket sújtja". Hangsúlyozta: "sürgetően szükséges", hogy a Közel-Kelet kormányai "hatékony intézkedéseket tegyenek a vallási kisebbségek védelméért".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!