Külföld

2009.10.26. 08:08

A németek még sötéten látják saját jövőjüket

FMH - Németországban romlott a fogyasztói bizalom: a novemberre szóló hangulatmutató 4 pontra csökkent az előző 4.2 pontról, jelentette a mutatót készítő GfK piackutató intézet hétfőn.

feol.hu

Az elemzők javulást, 4,5 pontot jósoltak előzőleg. A kétezer ember megkérdezésével készülő reprezentatív felmérés azt jelzi, hogy a lakosság a növekvő munkanélküliség és a rosszabbodó kereseti kilátások miatt még nem bízik a már megkezdődött gazdasági javulásban. A roncsprémium-program kifutása is gyengíti a vásárlási hajlandóságot.
A felmérésben részt vevők úgy vélik, a német gazdaság javulni fog: ez a részmutató 8,7 pontra ugrott az előző 3,4 pontról.
Ellenben a saját jövedelmi kilátásaikat rosszabbodni látják az emberek: ez a részmutató 12,9 pontra csökkent 16,0 pontról, azaz mind kisebb többség bízik keresete, jövedelme növekedésében. Ezzel összefüggésben a vásárlási hajlandóság részmutatója is 26,1 pontra csökkent 36,5 pontról.
Az új német kormány koalíciós megállapodásából a hét végén kiderült, hogy a személyi jövedelemadó csökkentését tervezik 2011-től a sávrendszer egyszerűsítése és a családi, illetve a gyermekkedvezmény növelése révén.
Ezek a tervek azonban a felméréskor még nem voltak pontosan ismertek, másfelől távoliaknak tűnnek az emberek számára.
A 2007-ben 16 százalékról 19 százalékra emelt áfát pedig csak a szállodák és a vendéglők számára csökkentik 7 százalékra.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!