Külföld

2010.04.12. 09:34

A magyarellenes szlovák párt számára rossz hír a választási eredmény

FMH - Rossz hírt jelent Szlovákia számára a magyarországi választás eredménye - jelentette ki a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke, aki a radikalizmus előretörésétől tart.

MTI

"A választás eredménye rossz hír Szlovákia számára" - jelentette ki Anna Belousovová, az SNS első alelnöke pozsonyi sajtóértekezletén hétfőn. Hozzátette: A választási eredmény újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy  "hosszú távon a (magyarországi) politika radikalizálódik".
A magyar- és romaellenességéről elhíresült párt képviselője ismételten azt állította, hogy Magyarország "szélsőségességet" exportál az egész Kárpát-medencébe. 
"Nekünk erre csak egy feleletünk lehet: az erős, önálló, saját nemzeti érdekeit védő Szlovákia" - szögezte le Belousovová.
A sajtóértekezleten felolvasott több magyar-magyar kapcsolatokat érintő idézetet Orbán Viktor régebbi beszédeiből, amellyel azt akarta érzékeltetni, hogy a várhatóan új magyar kormányfő veszélyt jelenthet a szomszédos országok számára. Belousovová szerint Orbán a kampányban szándékosan visszafogta magát, de - ahogy azt állítólag az idézetek is bizonyítják - "szóhasználata nem sokban különbözik a Jobbikétól". Magát a Jobbikot ugyanakkor "szélsőséges és fasiszta pártnak" nevezte. 
Belousovová felhívta a szlovák állampolgárokat, hogy a júniusi parlamenti választáson ne voksoljanak a magyar pártokra (a Magyar Koalíció Pártja és a Híd), mert azok Magyarország "ötödik hadoszlopát" alkotják Szlovákiában. Ugyancsak eltanácsolt a szlovák ellenzéki pártoktól is - Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) - amelyek "kollaborálnak" a magyarokkal.
Az SNS első alelnöke úgy véli, Robert Fico miniszterelnöknek nem szabadna találkoznia a jövőbeni magyar miniszterelnökkel, amíg az nem kér bocsánatot a korábbi szlovákellenes kijelentéseiért. 
Pártja jövőbeni egyik legfontosabb feladatának Belousovová azt nevezte meg, hogy "gátat szabjon a Magyarországról terjedő szélsőségességnek és fasizmusnak".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!