Külföld

2012.06.07. 07:58

A kínai rendőrség illegális Korán-iskolát számolt fel

Illegálisan működtetett Korán-iskolára csapott le az északnyugat-kínai Hszincsiang (Xinjiang) tartomány rendőrsége Hotan városban, s 17-en megsérültek, amikor az elfogott gyanúsítottak robbanóanyagokat gyújtottak meg - jelentette csütörtöki számában Global Times című kínai lap.

MTI

A címlapon közölt beszámoló szerint a Koránt oktató központból 54 gyereket mentettek ki, 12-en könnyebb égési sérüléseket szenvedtek, három rendőr és a három gyanúsított közül ketten ugyancsak megsérültek. A rendőrségi rajtaütést Hotan városban hajtották végre szerda hajnalban, egy szülői bejelentés alapján.

A térség rendőrségi vezetője, Hou Han-min elmondta, hogy a rendőrök megérkezésekor a gyanúsítottak tüzet idéztek elő, de a lángok csak a padlózat egy részét tették tönkre. Emigráns ujgur források szerint a rendőrség könnygázt vetett be és a gyerekek annak következtében sérültek meg.
A 6 és 10 év közötti gyerekek, akik felügyelőik utasítására korábban nem találkozhattak a szüleikkel, visszakerültek a családjukhoz - áll a lap összeállításában. Mint kiderült, egy részüket elrabolták vagy elcsalták, más részüket a szüleik küldték a gyülekezetbe, de amikor szerették volna otthon tudni gyermeküket, a Korán-iskola vezetői nem engedték elvinni őket, a szülők ezért fordultak a hatóságokhoz.

Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm területen, ahol a hivatalos adatok szerint körülbelül 45 százalékban él a muszlim vallású ujgur nemzetiség, elterjedtek az engedély nélkül létesített vallási szerveződések, iskolák, amelyekben alkalmi prédikátorok oktatnak, hirdetik a Korán tanítását.
Napokkal korábbi hír szerint egy 12 éves hszincsiangi fiút halálra vertek az osztálytársai a tanár utasítására egy ugyancsak illegálisan működtetett Korán-iskolában, Korla településen, Közép-Hszincsiangban. Egy hasonló központban tavaly decemberben egy négy éves kislányt erőszakoltak meg, míg februárban egy 7 éves fiút a forró radiátorhoz kötöztek, s a fiú égési sérüléseket szenvedett.

A Global Times által idézett hszincsiangi egyetemi professzor szerint az elmúlt évben ezek az illegális Korán-iskolák egyre több gyereket és nőt toboroztak. Li Csian-seng (Li Jiansheng) professzor úgy vélte, e központok könnyen befolyásolhatók, s külső szeparatista és szélsőséges erők befolyása alá kerülhetnek. Mint mondta, sok "földalatti" Korán-iskola mögött állnak ilyen szervezetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!