Külföld

2010.04.27. 09:05

A hazafiassági törvény ellen tiltakoztak Szlovákiában

FMH - Szlovákiában kedden szavaz a parlament az SNS által kidolgozott hazafiassági törvényről, amely ellen az ország több déli településén tiltakoztak a szlovákiai magyarok.

MTI

A szlovákiai magyar szülők szövetsége által megszervezett tiltakozó akciókra a helyi magyar iskolák épületei előtt került sor. A szervezők a résztvevőknek felolvasták a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának (SZMK) Mondjunk nemet a hazafiassági törvényre! elnevezésű nyilatkozatát.
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által kidolgozott hazafiassági törvényről, amelyet Ivan Gasparovic államfő alapvetően csak hatályba lépésének tervezett dátuma (április 1.) miatt vétózott meg, várhatóan kedden délután szavaz újra a pozsonyi parlament.
"Csak az lehet hazafi, akinek van hazája! És, Petőfi szavaival szólva: 'Haza csak ott van, hol jog is van'. A hazafisági törvény beterjesztői semmibe veszik a jogot – ezt naponta bizonyítják. Ezért ők nem kérhetik rajtunk számon a hazafiságot!" - áll a nyilatkozatban.
"Egy állam akkor válik hazává, ha otthont teremt az állampolgárainak, ha tiszteletben tartja mindenki emberi méltóságát, szabadságát és identitását. A kötődés polgár és az állam között csak így erősödhet, kényszerítéssel semmiképp. Ennek a törvénynek a megalkotói mások emberi méltóságát naponta vonják kétségbe. Ezért nincs joguk ránk kényszeríteni semmiféle hazafisági törvényt!" - folytatódik a dokumentum.
Szerzői úgy vélik, hogy a "hazafiságnak akkor van értelme, ha pozitív értékekkel párosul. Ennek a törvénynek a beterjesztői az abszurd végletekig jutva csak a hazafiság külső, formális jegyeit erőltetik ránk. Mi a törvényességet, az igazságosságot, a demokráciát és az emberi jogokat tisztelő polgárok vagyunk, ezért ezt a törvényt elutasítjuk."
"Iskoláinkban hiányoznak a tankönyvek, a korszerű felszerelések, a pedagógusok bérei nevetségesek, ehelyett preambulumot, nemzeti zászlót kívánnak a hatalom képviselői kifüggeszteni az osztályok falaira és hetente eljátszani az állami himnuszt - mutat rá az SZMK nyilatkozata. - Mindezt az önkormányzatok és az iskolák költségvetéséből, tehát a mi adófizetői pénzünkből. Adófizetőkként, állampolgárokként kénytelenek vagyunk eltűrni, hogy politikailag szelektív és diszkriminatív módon osszák el az állami támogatást éppen azok, akik most a hazafiság kinyilvánítását kérik tőlünk számon. Tiltakozunk az ilyen bánásmód ellen!"
"Elvárjuk, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselői ezt a rossz törvényt ne csak hogy ne szavazzák meg, de véglegesen a történelem süllyesztőjébe küldjék! Mert a 21. század Európájában ott a helye!" - zárul a nyilatkozat, amelyet a tiltakozó megmozdulások résztvevői elfogadtak.
Egy felmérés szerint, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra, a hazafiassági törvényt Szlovákia lakosságának kétharmada elutasítja, feleslegesnek tartja, s csak egyharmada támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!