Külföld

2009.06.21. 10:45

A halálbüntetés nem rettenti el a bűnözőket

Washington - A halálbüntetés nem rettent el a bűnelkövetéstől a kriminológusok többsége szerint - áll a chicagói Északnyugati Egyetem által közzétett tanulmányban.

MTI

Egy 1996-ban készült hasonló felmérés mintájára az egyetem munkatársai az Amerikai Kriminológiai Társaságnak, a világ legnagyobb szakmai szervezetének 79 szakértőjét kérdezték meg. Megkérték őket, hogy ne egyéni meggyőződésük, hanem szakmai tapasztalatuk alapján foglaljanak állást a halálbüntetésről. 

A megkérdezettek 88,2 százaléka adott nemleges választ arra a kérdésre, hogy "elrettentő-e a halálbüntetés", azaz valamivel többen, mint 1996-ban (83,6 százalék). Michael Radelet és Traci Lacock kutatók azt is elmondták, hogy amikor 2006-ban egy közvélemény-kutatás során a nagyközönséget is megkérdezték, a válaszadók 64 százaléka vélte úgy, hogy a kivégzéstől való félelem nem csökkenti az emberölések számát. 

Arra a kérdésre, hogy a halálbüntetés megszüntetése módosítaná-e a gyilkosságok gyakoriságát valamely szövetségi államban, a kriminológusok 87 százaléka közölte: meg van róla győződve, hogy nem (1996-ban hasonló volt az arányuk).  

A szakértők túlnyomó többsége (90,5 százaléka) állítja, hogy a tényleges életfogytiglani büntetés nem kevésbé elrettentő, mint a halálbüntetés. 

A megkérdezett kriminológusok mindössze 2,6 százaléka vélte úgy, hogy az emberölésért kiszabható halálbüntetés visszatartó erejű. A válaszadók 75,4 százalékának véleménye szerint a politikusok azért védelmezik a legsúlyosabb büntetést, hogy megmutassák: keményen fellépnek a bűnözéssel szemben (1996: 86,6 százalék). 

Az Egyesült Államokban tavaly 37, az idén az év első felében pedig 32 embert végeztek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!