Külföld

2012.09.25. 06:49

Már a börtönökben is gondot jelent a társadalom elöregedése Japánban

A társadalom elöregedése már a börtönökben is érezteti hatását Japánban: a büntetés-végrehajtási intézeteknek egyre komolyabb fejtörést okoz az idős rabok számának növekedése, mivel az öreg elítélteknek nem tudnak munkát adni, és közülük sokan állandó orvosi ellátásra szorulnak - írta a Jomiuri Simbun című japán napilap.

MTI

A japán igazságügyi minisztérium adatai szerint míg a börtönlakók száma 2006 óta folyamatosan csökken a szigetországban, addig az idős rabok egyre többen vannak: 2001 óta közel háromszorosára nőtt a 70 év feletti elítéltek száma. 2011-ben a 61 ezer japán rab közül több mint 2500-an 70 évnél idősebbek voltak.     Ez elsősorban az idős bűnelkövetők számának növekedésére vezethető vissza: korábbi kormányjelentések szerint az utóbbi években jelentősen megszaporodtak a 65 éven felüliek által elkövetett bűncselekmények.

Míg 2002 és 2010 között 30 százalékkal csökkent az emberölések száma Japánban, addig az idősek által elkövetett gyilkosságok száma 47 százalékkal emelkedett. A testi sértéseket illetően 570 százalékkal nőtt az idős tettesek száma, míg a bolti lopások egynegyedét 65 éven felüliek követik el a szigetországban.     "A fejlett országok közül egyedül Japánban ilyen magas az idős elítéltek aránya" - mondta a Jomiurinak Hamai Koicsi, a Rjukoku egyetem professzora.    

 A jelenség - amelynek okaként az idősek alacsony jövedelmét, romló egészségi állapotát és a meglazult emberi kapcsolatokból eredő elszigeteltséget említik - immár a börtönökben is komoly gondokat okoz.     A Fucsu börtönben 172, 70 évnél idősebb elítélt tölti büntetését, többségük visszaeső. Közülük egyre többen szorulnak orvosi ellátásra, egyesek pedig semmilyen fizikai aktivitásra nem képesek koruk és betegségeik miatt. A szigetország börtöneiben összesen 765 ágyhoz kötött ember van, háromnegyedük 65 éven felüli.     

Az idős rabok különleges ellátási igényei a börtönmunkában jelentett kiesés mellett további kiadásokat rónak a büntetés-végrehajtási intézetekre. Egy hirosimai és egy kóbei börtön például fizikoterápiás szakembert alkalmaz, hogy megfelelő fizikai állapotban tartsa öreg rabjait.     A növekvő ellátási költséget mellett a visszaesések megakadályozása jelenti a legkomolyabb fejtörést a hatóságok számára. Hamai szerint az idősek elsősorban a társadalomtól való elszigeteltségük miatt követnek el bűntetteket, ezen elszigeteltségük pedig a börtönben tovább erősödik. Egyes szakértők szerint megoldást jelentene a helyzetre, ha az idős bűnelkövetők börtönök helyett gondozóintézetekben töltenék le büntetésüket.     "Ha bebörtönözzük (az időseket), azzal nehezebbé válik számukra, hogy megálljanak a saját lábukon, mivel el vannak zárva a társadalomtól. Olyan rendszert kell kialakítani, amely már a nyomozati szakaszban összekapcsolódik a szociális ellátással" - vélekedett Hamai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!