Külföld

2012.05.08. 21:16

Costa Concordia: kétmillió eurós kártérítés francia túlélőknek

Összesen 2,115 millió eurós kártérítésről állapodott meg a januárban elsüllyedt Costa Concordia óceánjáró hajót üzemeltető Costa Crociere vállalat a szerencsétlenség 235 francia túlélőjével - közölte kedden ez utóbbiak ügyvédje.

MTI/AFP

Bernard Courtois elmondta, hogy a Costa Crociere már ki is fizette a megállapodásban szereplő, fejenként 9 ezer eurós összeget.

A Costa Concordia január 13-án süllyedt el Olaszország partjai előtt. Hat francia állampolgár odaveszett, 456 viszont túlélte a balesetet.

Közülük mintegy 180 francia túlélő korábban elfogadta az üzemeltető 11 ezer eurós kártérítési ajánlatát, cserébe lemondtak arról, hogy büntetőjogi vagy kártérítési eljárást kezdeményezzenek a cég ellen. Mintegy húsz másik túlélő pertársaságot alapított az Egyesült Államokban, további húsz pedig a maga útját járva egyedül követel kártérítést.

A mostani megállapodásban érintett 235 túlélőnek fejenként 9 ezer euró - 8 ezer eurós kártérítés és ezer eurós költségtérítés - jár, de nem mondtak le végleg arról a lehetőségről, hogy később bírósághoz forduljanak.

A szerencsétlenség négy magyar túlélője kétszázmillió dollár, azaz mintegy negyvenkétmilliárd forint összegű kártérítést követel a New York-i szövetségi bíróságon - közölte a felperesek ügyvédje, Peter Ronai múlt szombaton az MTI-vel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!