Külföld

2012.03.28. 23:03

Üzemanyaghiány kezd kialakulni Nagy-Britanniában

Kifogyott szerdára az üzemanyag több nagy-britanniai töltőállomáson, miután az üzemanyag-szállító tartályautók vezetőit képviselő szakszervezet sztrájkfelhívást tett közzé, és az autósok megrohanták a benzinkutakat.

MTI

A keresletet csak fokozta, hogy David Cameron miniszterelnök szerdán személyesen is a benzintankok feltöltését javasolta az autósoknak.

A legnagyobb brit szakszervezeti szövetség, a Unite megszavaztatta az öt nagy brit közúti üzemanyag-fuvarozó cég kétezer gépkocsivezetőjét a sztrájkakcióról, és a többség a munkabeszüntetésre voksolt. A Unite kötelekébe tartozó sofőrök munkáltatói szállítják az üzemanyagot a 8706 brit töltőállomás 90 százalékának.

A Unite - amely az akcióval a gépkocsivezetők munkafeltételeinek javítását akarja kiharcolni - nem zárta ki, hogy a sztrájk időpontját éppen a húsvéti ünnepekre tűzi ki, amikor rendszerint brit családok milliói kelnek útra autóval.

Ennek hatására a héten egyes országrészekben pánikszerű üzemanyag-felvásárlás kezdődött, és szerdán több forgalmazó cég közölte, hogy kútjainál már hiány van bizonyos üzemanyagfajtákból.

David Cameron brit kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nincs azonnali sztrájkveszély, mivel a szakszervezetnek a sztrájktörvény értelmében egy héttel előre be kell jelentenie a munkabeszüntetést, ezért nincs szükség arra, hogy a benzinkutaknál sorok alakuljanak ki.

Cameron hozzátette ugyanakkor azt is, hogy "ha alkalom adódik az üzemanyagtankok feltöltésére ... akkor ezt ésszerű megtenni".

A kormány a hadsereg segítségét készül igénybe venni sztrájk esetére. Szerdán megkezdődött a királyi légierő (RAF) 80 gépkocsivezetőjének átképzése a civil tartálykocsik vezetésére, ám számítások szerint teljes körű sztrájk esetén ők is csak a normál ellátás tíz százalékát tudnák biztosítani.

A Unite vezetője nemrégiben sztrájkokat helyezett kilátásba a nyári londoni olimpiai játékok idejére is, a közalkalmazottakat sújtó kormányzati megszorító intézkedések miatt.

Len McCluskey, a 1,5 millió tagot számláló érdekképviseleti szövetség főtitkára a The Guardian című vezető baloldali brit lapnak a múlt hónap végén kijelentette: a közalkalmazotti szféra munkavállalói ellen folyó "kormányzati támadássorozat olyan kiterjedt és annyira ideológiai jellegű", hogy az igazolja a londoni olimpia "célba vételét".

Hozzátette: az olimpia azért került a fókuszba, mert "ha tiltakozunk, a tiltakozás célja az, hogy sérelmeinkre a lehető legtöbb ember figyelmét felhívjuk".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!