Külföld

2012.03.27. 06:36

Magas rangú pap keveredett pedofília-ügybe

A papi pedofília elkendőzésének ügyében megkezdődött az amerikai katolikus egyház eddigi legmagasabb rangú tisztségviselője elleni per kedden Philadelphiában.

MTI

William Lynn prelátust "gyerekek jólétének veszélyeztetésével" és összeesküvéssel vádolják, amiért eltussolta a papi pedofília eseteit. A 61 éves Lynnt, aki 1988 és 2003 között Anthony Bevilacqua philadelphiai bíboros érsek titkára - gyakorlatilag az egyházmegye személyzeti főnöke - volt, az ügyész a nyitó tárgyaláson "titkok őrzőjének nevezte".

"A gyerekek védelme a legtávolabb állt attól, amivel Lynn vádlott törődött - jelentette ki Jacqueline Coelho kerületi ügyész. - "Ehelyett fedő alatt akarta tartani a botrányt."

A 88 évesen januárban elhunyt Bevilacqua bíboros videóra rögzített vallomását valószínűleg fel fogják használni a perben.

Lynnek négy vádlott-társa van, köztük egy 49 éves pap, James Brennan, akit gyerekek megrontásával vádolnak, illetve a reverendájától megfosztott Edward Avery. Avery, aki bűnösnek vallotta magát egy 10 éves ministránsfiú 1999-ben történt szexuális zaklatásában, a jövő héten jelenik meg a törvényszék előtt. A botrányban szintén érintett egyik pap és az érsekségi iskola egyik volt tanára elleni pert egy későbbi időpontra tűzték ki.

"Az elmúlt két évtizedben Lynn szó szerint gyerekek ezreit tette ki a szexuális zaklatás veszélyének azáltal, hogy ismert gyerekmolesztálók gondjaira bízta őket" - állította a nagyesküdtszék, amely 2011 januárjában vádolta meg a prelátust. A per precedensértékű lehet.

A nagyesküdtszék rámutatott, hogy az ellenük felhozott "hiteles" vádak ellenére 37 pap továbbra is hivatalban van. Justin Rigali philadelphiai érsek tavaly márciusban közülük 24-nek "felfüggesztette" a papi szolgálatát. Az intézkedés Rigali közleménye szerint további öt papot is érintett volna, akik közül azonban egy már visszavonult, kettőt munkaképtelennek nyilvánítottak, további kettő pedig már nem tartozik a philadelphiai egyházmegye kötelékébe - de esetükben az érsekség értesítette viselt ügyeikről jelenlegi elöljáróikat.

Az Egyesült Államokban a katolikus egyház magasabb rangú tisztségviselői elleni bírósági eljárások peren kívüli megállapodással zárultak, így gyakorlatilag elejét vették annak, hogy a vádlottak nyílt tárgyaláson feleljenek az ellenük felhozott vádakra. A pedofíliaperek miatti kárpótlások eddig nyolc püspökséget juttattak csődbe, a legutóbb a milwaukee-it és a wilmingtonit.

Az eddigi legnagyobb horderejű a 2002-es bostoni eljárás volt, amelynek során több százan vallották magukat papi pedofília áldozatának. Az egyháznak több tízmillió dollárjába kerülő botrány nyomán Bernard Law érsek lemondott tisztségéről.

A philadelphiai érsekség ellen a pedofília hat állítólagos áldozata nyújtott be keresetet, de ügyük még nem jutott tárgyalási szakaszba. A philadelphiai az Egyesült Államok hatodik legnagyobb katolikus egyházmegyéje.

Maga a Vatikán ellen nyújtottak be keresetet tavaly májusban Chicagóban egy pedofília miatt elítélt helyi pap egyik áldozatának anyja nevében. A védő Jeff Anderson ügyvéd azt állította, hogy a Szentszék is segédkezett a papi pedofíliaügyek eltussolásában. Anderson a keresetet februárban visszavonta, arra hivatkozva, hogy egy párhuzamos eljárásban - amely miatt a milwaukee-i egyházmegye csődvédelmet kért - haladás történt.

A Vatikánnak az volt az álláspontja az ügyben, hogy szuverén állam, és ezért nem perelhető az Egyesült Államokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!