Külföld

2012.03.02. 18:41

FBI: a hackerek veszélyesebbek a terroristáknál

Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó (FBI) igazgatója figyelmeztetett, hogy a kibertámadások rövidesen az egyik legnagyobb fenyegetést jelentik Amerika biztonságára, a fenyegetettségük szintje a terrorizmusét is meghaladhatja.

MTI

Mueller erről számítástechnikai biztonsági szakemberekkel találkozva beszélt – írta pénteken a globalpost.com hírportál. "A nem távoli jövőben számíthatunk arra, hogy az internetes fenyegetés az első számú veszély lesz az országunkban" – mondta Mueller az RSA 2012 San Franciscó-i konferencián csütörtökön. "Le kell vonnunk a terrorizmus tanulságait, és alkalmaznunk kell azokat a kiberbűnözésre" – tette hozzá.

Mueller megemlítette, hogy az Egyesült Államok elleni kiberhadjárat részeként az al-Kaidának, a szomáliai al-Shabaabnak és más csoportoknak egyre fejlettebb műszaki ismeretek állnak a rendelkezésére. A fenyegetés másik része a külföldi államok és a szervezett bűnözői csoportok által végzett digitális kémkedésben nyilvánul meg.

" államtitkainkra és kereskedelmi titkainkra törő hacktivistákkal, szervezett bűnözői szindikátusokkal, ellenséges külföldi államokkal, valamint pénzért hackelő zsoldosokkal állunk szemben" – szögezte le Mueller.

Az FBI igazgatója felszólította a magánszektort, működjön együtt a kormánnyal a kiberbiztonság területén, különös tekintettel az Anonymous nevű hackercsoportnak a Stratfor amerikai székhelyű magán hírszerző cég elleni támadására, illetve a Wikileaks portál által meghackelt és közzétett elektronikus levelekre. Hozzátette: az FBI olyan szövetségi törvény elfogadását szorgalmazza, amely arra kényszeríti a jó hírnevüket féltő magáncégeket, hogy tegyenek jelentést a hackelésekről a kiberbiztonsági és rendvédelmi szerveknek, valamint a fogyasztóknak.

A csoport nevének említése nélkül Mueller kitért az Anonymoushoz hasonló csoportok által a nemzetbiztonságra jelentett veszélyre is. "Az egykor elszigetelt hackerek egyesítették erőiket és bűnszövetkezeteket hoztak létre" – mondta.

Az Anonymous FBI-ellenes pénteki kampányával (FuckFBIFriday) jelentős zavart okozott, az egyik például az FBI és a Scotland Yard telefonos konferenciáját hallgatta le és tette közzé a YouTube videomegosztó portálon.

Az Anonymous Mueller kijelentéseire a Twitteren is válaszolt, és azzal vádolta az FBI-t, hogy a félelmet szítja, amikor a csoportot olyan terrorista szervezetekhez hasonlítja, mint az al-Kaida.

"Szóval az FBI új logikája szerint egy vállalat meghackelése ROSSZABB, mint egy olyan esemény, mint a 9/11, amely ezrek halálát vonta maga után?" - állt a tweetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!