Külföld

2012.03.06. 10:10

Az árvizek miatt több ezren hagyták el otthonukat Ausztráliában

Sydney - Ausztrália keleti részét sújtó árvizek miatt 13 ezer embernek kellett elhagynia otthonát kedden.

MTI/Reuters/ITAR-TASZSZ

Az áradások Új-Dél-Wales állam területének már csaknem háromnegyedét sújtják, és az árvízhelyzet tovább súlyosbodik. Mintegy kétezer embert zárt el a külvilágtól a víz.

 

 

A helyzet a Sydneytől közel 450 kilométerre délnyugatra fekvő hatvanezres Wagga Wagga városban a legsúlyosabb. Az esőzések következtében a város folyójának, Murrumbidgee-nek a vízszintje az elkövetkező órákban várhatóan megdönti az 1844-es rekordot. A városból eddig nyolcezer embert telepítettek ki, s ha a folyó átszakítja a gátakat, további kimenekítésekre lesz szükség.

A kormány készültségbe helyezte a katonaságot, hogy segítséget nyújtson, egyben közölte, hogy egyelőre korai megállapítani az okozott kár nagyságát, illetve hatását a gazdaságra.

Julia Gillard miniszterelnök Canberrában újságírók előtt azt mondta, hogy addig nem lehet meghatározni a gazdasági kár mértékét, amíg a folyók nem kezdenek el visszahúzódni medrükbe.

Barry O'Farrell Új-Dél-Wales állam kormányfője korábban úgy nyilatkozott, hogy a kár elérheti az 530 millió amerikai dollárt is.

 

Videó: óriási területek vannak víz alatt Ausztráliában, házakat is elöntött a víz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!